Što nam to skriva NSA?

Što nam to skriva NSA?

Edward Snowden uzburkao je međunarodnu javnost objavom informacija da su američke obavještajne agencije prikupljale podatke o građanima putem telefonskih razgovora i drugih sredstava komunikacije. Sve to rezultiralo je da James Clapper, ravnatelj američkih obavještajnih službi SAD-a, skine tajnost sa strogo povjerljivih dokumenata o prisluškivanju privatnih razgovora od strane Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Postavlja se pitanje zašto je Clapper odlučio skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata? „Zbog transparentnosti i da se građanima pruži više informacija o Bulk Collection Programu.“, izjavio je Clapper.

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti uključuju razne izvještaje o  „Bulk Collection Program“ (Program masovnog prikupljanja) iz 2009. i 2011. godine u okviru akta USA PATRIOT a informacije koje su prikupljane nisu zaštićene Četvrtim amandmanom.

Naime, NSA je imala ovlasti da preko telekomunikacijskih pružatelja usluga prikuplja podatke o  telefonskim razgovorima svojih sugrađana i kontrolira e-mail korespondenciju. NSA se brani da je sve to rađeno u svrhu zaštite od terorizma i mogućih prijetnji od terorističkih napada.