Što nam sve donosi Android 9 Pie

Što nam sve donosi Android 9 Pie

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google u ponedjeljak 6. kolovoza nije samo najavio datum kad će na tržište stići Android P, već je objavio i njegovo službeno ime - Android 9 Pie. Obavljeno je to bez previše pompe pa je izostalo neko posebno uzbuđenje, koje bi ipak trebalo postojati s obzirom da je upravo na dan kad je ovo objavljeno Android P stigao za korisnike Pixel pametnih telefona.

Nije se tako nešto očekivalo, bez obzira na postojanje beta verzije u kojoj su mogli svojevoljno sudjelovati korisnici nekoliko brendova Android pametnih telefona, ali to je odabralo samo njih 140 tisuća. Naime, dosad su u beta testiranjima mogli sudjelovati samo korisnici Googleovih uređaja, što posljednjih godina podrazumijeva Pixel pametne telefone, a prije toga one iz Nexus serije. Riječ je o brendovima kao  Nokia, Vivo, OnePlus, Xiaomi, Sony, Essential i Oppo. Ujedno, za sve njih će Android P stići nešto ranije, do kraja jeseni.

Što se pak tiče najnovije verzije Googleova mobilnog operativnog sustava, imat će brojne zanimljivosti, ali i poboljšanja u odnosu na prethodnika. Primjerice, Adaptive Battery će bolje paziti na potrošnju baterije kroz prioritete u radu uređaja, što će produžiti vijek trajanja baterije. Naravno, Android 9 se dodatno okreće prema umjetnoj inteligenciji pa će tako biti uvrštene App Actions, koje uz AI predviđaju što bi korisnik mogao učiniti sljedeće.

Naravno, bit će i brojnih noviteta po pitanju dizajna, kao mogućnost Slices, koja na glavni dio zaslona "izbacuje" informacije najčešće korištenih aplikacija na uređaju. Navigacijski alat bit će jednistvena "home" tipka, a nudi se i redizejnirana mogućnost podešavanja notifikacija, kontrole zvuka, osvjetljenosti zaslona...

Sve to zvuči zanimljivo i poticajno, ali ipak je najbitniji detalj to što se u partnerstvu s proizvođačima uvelo to posebno beta testiranje i osigurao dolazak Androida P do kraja jeseni. Zna se da su nadopune i nadogradnje Androida gorući problem za taj operativni sustav...

Još iz kategorije

Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

20.10.2018. komentiraj

Digitalizacija više nije jedna od tema o kojima će se govoriti u budućnosti, već dio naše svakodnevice i modernog doba u kojem živimo. O izazovima i prilikama koje nam digitalno doba nudi, govori se ovih dana u Rapcu na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje već tradicionalno svake godine organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

JoomBoos priprema bogat program na najvećem YouTube spektaklu

JoomBoos priprema bogat program na najvećem YouTube spektaklu

20.10.2018. komentiraj

Totalni JoomBoos, najveći YouTube spektakl u regiji, na programu je u nedjelju 21. listopada, a objavljen je i cjelovit program. Na događaju kojim se obilježava treća godišnjica rada JoomBoosa sudjelovat će više od 60 najpopularnijih regionalnih i domaćih youtubera, a osim njih stiže i najslavniji britanski youtuber KSI.

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

20.10.2018. komentiraj

U zagrebačkom Plaza Event Centru danas će se održati osamnaesto izdanje Fotosajma. Na tom, sada već tradicionalnom događaju, posjetitelji će imati prigodu vidjeti brojne novitete.