Što nam sve donosi Android 9 Pie

Što nam sve donosi Android 9 Pie

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google u ponedjeljak 6. kolovoza nije samo najavio datum kad će na tržište stići Android P, već je objavio i njegovo službeno ime - Android 9 Pie. Obavljeno je to bez previše pompe pa je izostalo neko posebno uzbuđenje, koje bi ipak trebalo postojati s obzirom da je upravo na dan kad je ovo objavljeno Android P stigao za korisnike Pixel pametnih telefona.

Nije se tako nešto očekivalo, bez obzira na postojanje beta verzije u kojoj su mogli svojevoljno sudjelovati korisnici nekoliko brendova Android pametnih telefona, ali to je odabralo samo njih 140 tisuća. Naime, dosad su u beta testiranjima mogli sudjelovati samo korisnici Googleovih uređaja, što posljednjih godina podrazumijeva Pixel pametne telefone, a prije toga one iz Nexus serije. Riječ je o brendovima kao  Nokia, Vivo, OnePlus, Xiaomi, Sony, Essential i Oppo. Ujedno, za sve njih će Android P stići nešto ranije, do kraja jeseni.

Što se pak tiče najnovije verzije Googleova mobilnog operativnog sustava, imat će brojne zanimljivosti, ali i poboljšanja u odnosu na prethodnika. Primjerice, Adaptive Battery će bolje paziti na potrošnju baterije kroz prioritete u radu uređaja, što će produžiti vijek trajanja baterije. Naravno, Android 9 se dodatno okreće prema umjetnoj inteligenciji pa će tako biti uvrštene App Actions, koje uz AI predviđaju što bi korisnik mogao učiniti sljedeće.

Naravno, bit će i brojnih noviteta po pitanju dizajna, kao mogućnost Slices, koja na glavni dio zaslona "izbacuje" informacije najčešće korištenih aplikacija na uređaju. Navigacijski alat bit će jednistvena "home" tipka, a nudi se i redizejnirana mogućnost podešavanja notifikacija, kontrole zvuka, osvjetljenosti zaslona...

Sve to zvuči zanimljivo i poticajno, ali ipak je najbitniji detalj to što se u partnerstvu s proizvođačima uvelo to posebno beta testiranje i osigurao dolazak Androida P do kraja jeseni. Zna se da su nadopune i nadogradnje Androida gorući problem za taj operativni sustav...

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.