Što nam sve donosi Android 9 Pie

Što nam sve donosi Android 9 Pie

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google u ponedjeljak 6. kolovoza nije samo najavio datum kad će na tržište stići Android P, već je objavio i njegovo službeno ime - Android 9 Pie. Obavljeno je to bez previše pompe pa je izostalo neko posebno uzbuđenje, koje bi ipak trebalo postojati s obzirom da je upravo na dan kad je ovo objavljeno Android P stigao za korisnike Pixel pametnih telefona.

Nije se tako nešto očekivalo, bez obzira na postojanje beta verzije u kojoj su mogli svojevoljno sudjelovati korisnici nekoliko brendova Android pametnih telefona, ali to je odabralo samo njih 140 tisuća. Naime, dosad su u beta testiranjima mogli sudjelovati samo korisnici Googleovih uređaja, što posljednjih godina podrazumijeva Pixel pametne telefone, a prije toga one iz Nexus serije. Riječ je o brendovima kao  Nokia, Vivo, OnePlus, Xiaomi, Sony, Essential i Oppo. Ujedno, za sve njih će Android P stići nešto ranije, do kraja jeseni.

Što se pak tiče najnovije verzije Googleova mobilnog operativnog sustava, imat će brojne zanimljivosti, ali i poboljšanja u odnosu na prethodnika. Primjerice, Adaptive Battery će bolje paziti na potrošnju baterije kroz prioritete u radu uređaja, što će produžiti vijek trajanja baterije. Naravno, Android 9 se dodatno okreće prema umjetnoj inteligenciji pa će tako biti uvrštene App Actions, koje uz AI predviđaju što bi korisnik mogao učiniti sljedeće.

Naravno, bit će i brojnih noviteta po pitanju dizajna, kao mogućnost Slices, koja na glavni dio zaslona "izbacuje" informacije najčešće korištenih aplikacija na uređaju. Navigacijski alat bit će jednistvena "home" tipka, a nudi se i redizejnirana mogućnost podešavanja notifikacija, kontrole zvuka, osvjetljenosti zaslona...

Sve to zvuči zanimljivo i poticajno, ali ipak je najbitniji detalj to što se u partnerstvu s proizvođačima uvelo to posebno beta testiranje i osigurao dolazak Androida P do kraja jeseni. Zna se da su nadopune i nadogradnje Androida gorući problem za taj operativni sustav...

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

21.08.2018. komentiraj

Startup Factory kreće s novim, trećim, ciklusom predakceleracijskog programa. Startupe očekuje intenzivna edukacija, pomoć vrhunskih mentora, ZICER-ova poticajna infrastruktura i promocijska podrška.

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

20.08.2018. komentiraj

Microsoft konstantno unapređuje Windows 10 operativni sustav te alate i usluge koji se vežu uz njega. A posljednji predstavljeni novitet jest onaj za Mail aplikaciju, koja dobiva „tintu“ pa uz tu mogućnost korisnici mogu unutar e-mail poruka postaviti svoje potpise koji izgledaju kao na papiru.

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

20.08.2018. komentiraj

U novu će akademsku godinu, sudeći po rezultatima upisa na ljetnom upisnom roku i iskazanim trendovima, Visoko učilište Algebra po prvi puta ući s više od 300 upisanih brucoša na svojim digitalnim studijima: na studij digitalnog marketinga upisano je 10 posto više studenata, a na studije primijenjenog računarstva ukupno 30 posto više studenata nego prilikom upisa u prošlu akademsku godinu.