Što nam sve donosi Android 9 Pie

Što nam sve donosi Android 9 Pie

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google u ponedjeljak 6. kolovoza nije samo najavio datum kad će na tržište stići Android P, već je objavio i njegovo službeno ime - Android 9 Pie. Obavljeno je to bez previše pompe pa je izostalo neko posebno uzbuđenje, koje bi ipak trebalo postojati s obzirom da je upravo na dan kad je ovo objavljeno Android P stigao za korisnike Pixel pametnih telefona.

Nije se tako nešto očekivalo, bez obzira na postojanje beta verzije u kojoj su mogli svojevoljno sudjelovati korisnici nekoliko brendova Android pametnih telefona, ali to je odabralo samo njih 140 tisuća. Naime, dosad su u beta testiranjima mogli sudjelovati samo korisnici Googleovih uređaja, što posljednjih godina podrazumijeva Pixel pametne telefone, a prije toga one iz Nexus serije. Riječ je o brendovima kao  Nokia, Vivo, OnePlus, Xiaomi, Sony, Essential i Oppo. Ujedno, za sve njih će Android P stići nešto ranije, do kraja jeseni.

Što se pak tiče najnovije verzije Googleova mobilnog operativnog sustava, imat će brojne zanimljivosti, ali i poboljšanja u odnosu na prethodnika. Primjerice, Adaptive Battery će bolje paziti na potrošnju baterije kroz prioritete u radu uređaja, što će produžiti vijek trajanja baterije. Naravno, Android 9 se dodatno okreće prema umjetnoj inteligenciji pa će tako biti uvrštene App Actions, koje uz AI predviđaju što bi korisnik mogao učiniti sljedeće.

Naravno, bit će i brojnih noviteta po pitanju dizajna, kao mogućnost Slices, koja na glavni dio zaslona "izbacuje" informacije najčešće korištenih aplikacija na uređaju. Navigacijski alat bit će jednistvena "home" tipka, a nudi se i redizejnirana mogućnost podešavanja notifikacija, kontrole zvuka, osvjetljenosti zaslona...

Sve to zvuči zanimljivo i poticajno, ali ipak je najbitniji detalj to što se u partnerstvu s proizvođačima uvelo to posebno beta testiranje i osigurao dolazak Androida P do kraja jeseni. Zna se da su nadopune i nadogradnje Androida gorući problem za taj operativni sustav...

Još iz kategorije

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

17.02.2019. komentiraj

Google je na svom Play Storeu postrožio kriterije postavljanja aplikacija u prošloj godini, što se itekako osjetilo jer u odnosu na 2017. je 55 posto više odbijenica developerima. U porastu su i suspenzije aplikacija, na godišnjoj razini za više od 66 posto, što potvrđuje da Google nema milosti prema onima koji se ne pridržavaju sad već podosta rigoroznih pravila.

Modernizacija proizvodnje u Impol-TLM-u

Modernizacija proizvodnje u Impol-TLM-u

17.02.2019. komentiraj

Softverska tvrtka 8Sigma isporučila je Impol-TLM-u, regionalnom lideru u proizvodnji aluminija, napredno softversko rješenje MES (Manufacturing Execution System) što će uvelike doprinijeti modernizaciji i razvoju proizvodnih procesa u ovoj tvrtki koja, osim u Hrvatskoj, posluje u Sloveniji i Srbiji.

I u 2018. godini povećana vrijednost robne razmjene EU

I u 2018. godini povećana vrijednost robne razmjene EU

17.02.2019. komentiraj

Prema danas objavljenim privremenim podacima Eurostata, ukupna vrijednost robne razmjene EU s ostatkom svijeta povećana je u prošloj godini za 5,3%, osjetno manje nego u prethodnoj godini kada je povećana za 8,0%. Pritom je vrijednost robnog izvoza povećana za 4,0%, a uvoza za 6,5%, što je dovelo do negativnog salda te razmjene u visini od 22,6 milijardi eura.