Što nam donosi najveći europski tech show IFA 2014?

Što nam donosi najveći europski tech show IFA 2014?
Dražen Tomić

Berlin će i ove godine (od 5. do 10. rujna) biti domaćin najvećeg europskog sajma potrošačke elektronike (IFA - International radio exhibition Berlin ili 'Berlin Radio Show'), a posjetitelje i izlagače očekuje niz velikih iznenađenja, što i ne čudo jer se ovaj sajam posljednjih godina profilirao kao najvažniji i najutjecajniji sajam novih tehnologija na kontinentu. Uz to što je i najveći.

Kako bi približili veličinu i značaj dovoljno je spomenuti da se nakon prošlogodišnjeg sajma na narudžbe prezentiranih proizvoda potrošilo četiri milijarde eura! Eto, to je dovoljan pokazatelj zašto je bitno biti tamo. A i ove će godine svakako biti proizvoda koji će biti po mjeri mnogih, tako da bi rekord od četiri milijarde eura mogao biti oboren. Naravno, pomoći će i činjenica što su organizatori najavili dva posto više prostora za izlagače nego u 2013. godini.

Očekivano, najveći izlagač bit će Samsung, koji proizvodi apsolutno sve u svijetu elektronike što treba pa si je zakupio najveći dio najvećeg paviljona, onog pod nazivom CityTube Berlin. Tom će prilikom predstaviti svoj Galaxy Note 4, ali i vjerojatno će biti i vijesti o najnovijem pametnom telefonu, koji bi trebao na policama trgovinama biti oko studenog ove godine.

Osim Samsunga, oči će biti uprte i u Sony, koji predstavlja Xperia Z3 i Z3 Compact, seriju koja polako osvaja svijet dizajnom i performansama. Možda se ovaj japanski proizvođač vrati u "igru" nakon ovoga, bez obzira što se po datumu praktički poklapaju s izlaskom novog iPhonea.

Bit će zanimljivo vidjet i hoće li Asus predstaviti što je ranije ove godine najavio, tablet koji će raditi i na Windows i Android operativnom sustavu. Bio bi to pravi hit i postavio berlinski sajam još više na svjetskoj ljestvici sajmova ove vrste.

Huawei će iskoristiti Berlin za prezentiranje svog Ascend Mate 7 pametnog telefona, ali i niz drugih uređaja niže klase. Ipak, ovaj će biti pod svjetlima pozornice jer korak je naprijed za tu tvrtku. Imat će dva gigabajta memorije, 13 megapikselnu kameru, 16 gigabajta prostora i 1.8GHz Kirin 920 procesor. Prava zvjerka, ali čeka se cijena jer ukoliko bude približno kao ostali u ovoj klasi, Huawei nema šanse.

Južnokorejski LG predstavlja nadograđenu verziju svog LG G3 Prime. Impozantne performanse, 2,7GHz Qualcomm Snapdragon 805 procesor i tri gigabajta memorije. Uz to, predstavljaju i konkurenciju za Samsung Galaxy Note 4 - LG G3 Stylus.

Microsoft (Nokia) plijenit će mnogo pozornosti jer akvizicija vrijedna tolikih milijardi napokon bi trebala početi pokazivati neke plodove. Predstavit će pametni telefon Lumia 830, čije je najjače "oružje" kamera od 20 megapiksela, ali to nije ništa novo jer takva postoji u Lumia 1020. Stoga, može se reći da ništa značajnije nećemo vidjeti od Microsofta, odnosno Nokije. Predstavit će i Lumia 730, pametni telefon srednje klase i njime žele okupirati jedan dio tržišta, što bi im možda moglo uspjeti.

Bit će tu i niz pametnih satova, narukvica i televizora, a na tom području novitete će predstaviti Motorola, Samsung i Panasonic.

Kao što je vidljivo, Apple će se držati malo po strani, njihov privatni tulum bit će 9. rujna s predstavljanjem novog iPhonea i najavom drugih zanimljivosti. Nažalost, bit će to daleko od Berlina.

 

Ekipa s ICTbusiness.info i ICTbusiness TV bit će na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu pa će te na portalu i u TV izvještajima moći pratiti najnovije vijesti s jednog od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektrnike, ICT-a...