Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Microsoft i Linux posljednjih godina prisno surađuju, nema trzavica ni problema kao u prošlosti, no zajednica i dalje smatra da jedna od najbogatijih kompanija svijeta ima skrivene namjere. Koje nisu ni najmanje pozitivne. Naravno, osnivač Linuxa Linus Torvalds imao je što za reći na takav dojam.

"Kao šala, zabavni su stavovi o Microsoftu i njegovim lošim namjerama prema Linuxu, ali u stvarnosti to nije tako. Suradnja je na najvišoj razini i kad pričam s inženjerima iz Microsofta, istinski su sretni što mogu bezbrižno raditi na Linuxu. Mislim da im je to nedostajalo u prošlosti", rekao je Torvalds.

A u toj neslavnoj prošlosti, onoj prije 2014. i dolaska Satye Nadelle na čelo kompanije, Linux i općenito open source zajednica te njeni projekti, bili su nepoželjni od strane Microsofta. Upravo zato se i stvorila tolika skepsa, što ne čudi. Jer, dok Torvalds ima direktnu korist od Microsofta pa time i lakše pronalazi s njim zajednički jezik, zajednica će ipak trebati neko vrijeme da se prebaci sa sklopa "Microsoft nešto skriva!" na sklop suradnje i prihvaćanje nekadašnjeg protivnika.

"Uistinu, Microsoft nema loše namjere, to nije istina. Naravno, istina jest da postoje određene tenzije, no to je potpuno normalno u radu. Svaka kompanija s kojom surađujemo ima svoje ciljeve i želi raditi stvari na svoj način, što potpuno razumijemo i svjesni smo da imaju razloge za to. Microsoft je većinom okrenut prema Azure i žele da im Linux bude od najveće moguće koristi. I to respektiramo", naglasio je Torvalds.

Možda te njegove riječi pomognu zajednici da se malo smiri u svojim stavovima prema Microsoftu, ali potpuno je jasno da negativnosti sasvim sigurno neće samo tako nestati. Ipak je ne tako davno iz Microsofta stigla poruka da su Linux i njemu slični poput raka. Tako nešto ne zaboravlja se preko noći. Ili kroz pet godina...

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.