Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Microsoft i Linux posljednjih godina prisno surađuju, nema trzavica ni problema kao u prošlosti, no zajednica i dalje smatra da jedna od najbogatijih kompanija svijeta ima skrivene namjere. Koje nisu ni najmanje pozitivne. Naravno, osnivač Linuxa Linus Torvalds imao je što za reći na takav dojam.

"Kao šala, zabavni su stavovi o Microsoftu i njegovim lošim namjerama prema Linuxu, ali u stvarnosti to nije tako. Suradnja je na najvišoj razini i kad pričam s inženjerima iz Microsofta, istinski su sretni što mogu bezbrižno raditi na Linuxu. Mislim da im je to nedostajalo u prošlosti", rekao je Torvalds.

A u toj neslavnoj prošlosti, onoj prije 2014. i dolaska Satye Nadelle na čelo kompanije, Linux i općenito open source zajednica te njeni projekti, bili su nepoželjni od strane Microsofta. Upravo zato se i stvorila tolika skepsa, što ne čudi. Jer, dok Torvalds ima direktnu korist od Microsofta pa time i lakše pronalazi s njim zajednički jezik, zajednica će ipak trebati neko vrijeme da se prebaci sa sklopa "Microsoft nešto skriva!" na sklop suradnje i prihvaćanje nekadašnjeg protivnika.

"Uistinu, Microsoft nema loše namjere, to nije istina. Naravno, istina jest da postoje određene tenzije, no to je potpuno normalno u radu. Svaka kompanija s kojom surađujemo ima svoje ciljeve i želi raditi stvari na svoj način, što potpuno razumijemo i svjesni smo da imaju razloge za to. Microsoft je većinom okrenut prema Azure i žele da im Linux bude od najveće moguće koristi. I to respektiramo", naglasio je Torvalds.

Možda te njegove riječi pomognu zajednici da se malo smiri u svojim stavovima prema Microsoftu, ali potpuno je jasno da negativnosti sasvim sigurno neće samo tako nestati. Ipak je ne tako davno iz Microsofta stigla poruka da su Linux i njemu slični poput raka. Tako nešto ne zaboravlja se preko noći. Ili kroz pet godina...

Još iz kategorije

Infogamer pokazao snagu gaminga i donio prve mobilne igre na 5G meži

Infogamer pokazao snagu gaminga i donio prve mobilne igre na 5G meži

19.11.2019. komentiraj

Ovog vikenda u Zagrebu je završen još jedan po redu Infogamer, jedan od najvećih europskih, ako ne i svjetskih gaming sajmova koji je okupio izlagače i gamere, youtubere iz Hrvatske, ali i regije i svijeta. Uz to, Infogamer je pokazao i sve veći značaj e-sporta, ma koliko to neki željeli priznati ili ne. Ove godine posebnost je i igranje mobilnih igara na brzoj 5G mreži koji je omogućio domaći telekom A1 Hrvatska.

Izdavanje kartica potaknula digitalizacija usluga

Izdavanje kartica potaknula digitalizacija usluga

19.11.2019. komentiraj

U listopadu tekuće godine Erste Card Club zabilježio je više od 6.500 novih Diners Club kartica, čime je ostvaren najveći porast broja novoizdanih kartica na mjesečnoj razini u 50 godina poslovanja Diners Cluba u Hrvatskoj. Ukupan broj novih DC kartica u prvih deset mjeseci 2019. prešao je 50.000, što predstavlja povećanje od 62% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja novih DC kartica u 2019., ECC je oko 50% zahtjeva zaprimio kroz digitalne kanale te je tim putem realizirano izdavanje ukupno 25.000 DC kartica.

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

18.11.2019. komentiraj

Prvi taktovi božićnih pjesama na radiju znak su da počinje blagdansko ludilo. Tele2 je zato u pravi trenutak pripremio najbolji izbor vrhunskih gadgeta za bezbrižnu kupnju i korisnicima omogućio mirne blagdane. Svi ljubitelji dobrih gadgeta ili oni koji planiraju kupnju takvih darova mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i provesti blagdane u istinskom veselju, u društvu najmilijih.