Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Što Linus Torvalds misli o Microsoftovoj velikoj ljubavi prema Linuxu?

Microsoft i Linux posljednjih godina prisno surađuju, nema trzavica ni problema kao u prošlosti, no zajednica i dalje smatra da jedna od najbogatijih kompanija svijeta ima skrivene namjere. Koje nisu ni najmanje pozitivne. Naravno, osnivač Linuxa Linus Torvalds imao je što za reći na takav dojam.

"Kao šala, zabavni su stavovi o Microsoftu i njegovim lošim namjerama prema Linuxu, ali u stvarnosti to nije tako. Suradnja je na najvišoj razini i kad pričam s inženjerima iz Microsofta, istinski su sretni što mogu bezbrižno raditi na Linuxu. Mislim da im je to nedostajalo u prošlosti, rekao je Torvalds.

A u toj neslavnoj prošlosti, onoj prije 2014. i dolaska Satye Nadelle na čelo kompanije, Linux i općenito open source zajednica te njeni projekti, bili su nepoželjni od strane Microsofta. Upravo zato se i stvorila tolika skepsa, što ne čudi. Jer, dok Torvalds ima direktnu korist od Microsofta pa time i lakše pronalazi s njim zajednički jezik, zajednica će ipak trebati neko vrijeme da se prebaci sa sklopa "Microsoft nešto skriva!" na sklop suradnje i prihvaćanje nekadašnjeg protivnika.

"Uistinu, Microsoft nema loše namjere, to nije istina. Naravno, istina jest da postoje određene tenzije, no to je potpuno normalno u radu. Svaka kompanija s kojom surađujemo ima svoje ciljeve i želi raditi stvari na svoj način, što potpuno razumijemo i svjesni smo da imaju razloge za to. Microsoft je većinom okrenut prema Azure i žele da im Linux bude od najveće moguće koristi. I to respektiramo, naglasio je Torvalds.

Možda te njegove riječi pomognu zajednici da se malo smiri u svojim stavovima prema Microsoftu, ali potpuno je jasno da negativnosti sasvim sigurno neće samo tako nestati. Ipak je ne tako davno iz Microsofta stigla poruka da su Linux i njemu slični poput raka. Tako nešto ne zaboravlja se preko noći. Ili kroz pet godina...