Što je potrebno za digitalnu transformaciju poslovanja na zeleni način?

Što je potrebno za digitalnu transformaciju poslovanja na zeleni način?

Eco-friendly poslovanje na IT tržištu danas više nije samo trend, nego i nužnost, zbog čega su potrebna održiva rješenja digitalne infrastrukture. Možda ne bi bilo loše proučiti što na tom području radi Dell Technologies, a upravo će se više moći čuti na nadolazećem CEE Social Impact Summitu 7. lipnja.

Digitalizacija suvremenog poslovanja bazira se na inoviranju i stvaranju efikasne IT infrastrukture. Današnji digitalni globalizirani svijet temelji se na podatkovnim centrima koji svojom opremom osiguraju da svaki bajt dođe do mjesta gdje treba. Danas, bez prave IT opreme - nema konkurentnosti na tržištu.

Ipak, i digitalizacija troši planet i stvara troškove. Za kompleksne podatkovne centre koji podržavaju kritične poslovne procese potrebni su efikasni sustavi hlađenja, održavanje, nabava opreme kao i podrška prilikom upravljanja. Kada se razmišlja o proširenju digitalnih resursa ili kompletnoj digitalnoj transformaciji poslovanja, bitno je držati pravila da se traže rješenja koja mogu pratiti rastuće potrebe menadžmenta podataka, ali ne utječu na poslovanje stvaranjem dodatnih troškova te snažnijim utjecajem na okoliš. Na tu varijablu najviše utječu sustavi napajanja i hlađenja, zbog čega podatkovni centri trebaju biti dizajnirani na smart način sa snažnim hardverom, alatima za upravljanje energije i nadogradnjom postojeće infrastrukture efikasnim rješenjima kako bi se eliminirao trošak izgradnjom novih, koji možda uopće nisu potrebni.

Kao primjer kako efikasan pristup ovim potrebama stvara isplativost i otvara vrata novih poslovnim uspjesima pokazala je tvrtka Dell Technologies, koja za ovakva pitanja ima i svoju podružnicu u Hrvatskoj. Svojim rješenjima nisu pomogli drugima nego i sebi, gdje su uspjeli od 2009. povećati svoje kapacitete računalstva čak dvostruko, bez izgradnje i dizajniranja novih podatkovnih centara.

Efikasni i zeleno orijentirani podatkovni centri stvaraju manje troškove, a takav razvojni smjer Dell Technologies gradi već kroz godine uspješnog poslovanja i suradnje s partnerima. Glavni stup ovog razvoja čine virtualizacija, automatizacija i konsolidacija IT resursa u stvaranju velikih, ali troškovi optimalnih rješenja za upravljanje podatkovnim centrima i njegovim resursima.

Ovakvi podatkovni centri omogućavaju digitalnu transformacigju poslovanja na zeleni način primjenom inovativnih tehnologija. Rješenja za servere, pohranu i mrežu tvrtke Dell Technologies maksimalno automatiziraju redovite IT procese, donose brzo vrijeme odziva te omogućuju ugrađen sustav za lako otklanjanje poteškoća. Podatkovni centri kontinuirano su aktivni i spremni za opterećenje, što je energetski efikasnija solucija nego repetitivno paljenje i gašenje svako malo. Rješenja poput PowerEdge servera omogućavaju rad s niskom potrošnjom energije, što smanjuje račune, ali i štiti okoliš zbog manje otpusta topline i potrebne energije za rad.

Osim što sama efikasnost potiče ekološku osviještenost jer takvi veliki sustavi troše manje resursa, Dell Technologies u svojoj strateškoj viziji potiče kružnu ekonomiju proizvodnje i reciklaže IT rješenja, i to suradnji sa svojim partnerima i kupcima. Zanimljivo, Dell je baš nedavno hrabro najavio svoj novi strateški cilj kako do 2030. godine želi da se za svaki proizvod koji kupac nabavi, tvrtka iskoristi ili reciklira drugi proizvod iste vrijednosti. Najavili su kako je cilj da sva pakiranja budu izrađena od 100% recikliranih materijala te da je više od polovice ponude rješenja dizajnirano od recikliranih ili obnovljivih materijala. Ovime se osigurava da digitalna IT infrastruktura, osim efikasnog trošenja energije, donosi novu, zelenu vrijednost za svačije poslovanje.

Jako dobar primjer kako se ovaj cilj malo po malo ispunjava je usluga tvrtke Dell Technologies Asset Recovery Service koja omogućava bezbrižno zeleno IT poslovanje uz pomoć stručnjaka. Sama procedura za svakog IT poslovanjaka vrlo je jednostavna: korisnik odabire traži li uslugu preprodaje, reciklaže ili povrata opreme koji je u najmu, nakon čega Dell Technologies preuzima na sebe svu daljnju operativu.

 

Oko kritičnih i sigurnosnih podataka također ne treba brinuti jer se za klijenta odrađuje i sanacija podataka za dodatnu sigurnost poslovanja. Na kraju, procjenjuje se vrijednost vraćene opreme kako bi ih klijent mogao unovčiti.

Uz zelenu digitalnu IT infrastrukturu i posebne programe koji potiču ekološki način zbrinjavanja IT opreme s dodatnom vrijednošću za poslovanje, zakoračite u svijet svoje vlastite digitalne transformacije koji je u skladu sa svim izazovima 21. stoljeća. Budite i vi dio vizije održive budućnosti, a više o takvim novitetima i idejama, kao i mogućnošću postajanja dijelom Dell zelene obitelji, priključite se na nadolazeći CEE Social Impact Summit virtualnu konferenciju koja će se održati 7. lipnja u 10:30 sati. Sve što je potrebno je samo se registrirati putem ovog linka.

Za više informacija o tvrtki Dell Technologies, posjetite https://www.dell.com/en-hr.