Što je ambijentalno računalstvo?

Što je ambijentalno računalstvo?
DepositPhotos

Ambijentalno računalstvo pojam je koji sve češće možemo čuti kako se razvijaju pametni domovi i svi uređaji koji ih čine takvima. A to su Internet stvari (IoT), virtualna stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR) te uređaji koji se ih se tiču. Dakle, pametni zvučnici, televizori, termometri, računala, pametni telefoni, kućanski aparati...

No, pojam je svejedno podosta nepoznat pa ga treba dodatno pojasniti. Ambijentalno računalstvo podrazumijeva interakciju s uređajima u okruženju i to nije ništa novo. Ali, uz pomoć širenja digitalnih asistenata, kojima se pravlja glasovnim naredbama, kao i minimiziranja računalne tehnologije, koncept postaje uistinu onakav kakvim mu je i cilj - a on je prvenstveno olakšati nam i poboljšati svakodnevicu.

Primjerice, Amazon je nedavno predstavio eksperimentalni prsten i set naočala, oba opremljena Alexom. Postoje i neke funkcije kojima se može pristupiti uz pomoć Appleovog iPhonea, obično koristeći pametni sat Apple Watch ili bežične Bluetooth slušalice Airpods. No, Apple navodno radi i na pametnim naočalama koje bi trebale biti namijenjene upravo za ambijentalno računalstvo.

Ukratko, poanta ambijentalnog računalstva jest interakcija s okolinom, čime bi se eliminirala potreba da korisnik komunicira s jednim uređajem, koji potom komunicira s ostalima. Cilj je komunikacija u svakom kutku prostorije ili vozila, a sve što treba jest ili glasovna naredba ili neki pokret tijela.

Sve to znači da ćemo u našim domovima biti praćeni u svakom smislu, od načina kako se krećemo, što pričamo, kako se ponašamo, koliko spavamo i koliko vremena provodimo u njima. Olakšat će to svakodnevicu, štedjeti energiju i vrijeme, ali kritičari su zabrinuti za privatnost korisnika. Naravno, ona može biti u opasnosti, ali to ne smije biti prepreka napretka, koji svakako ambijentalno računalstvo predstavlja.