Što donosi novi Linux Kernel 5.3

Što donosi novi Linux Kernel 5.3

Kreator Linuxa Linus Torvalds najavio je Linux 5.3 kernel seriju, koja donosi nekoliko novih mogućnosti, mnoga poboljšanja i nadopunjene drivere.

Na njemu se radilo dva mjeseca i imao je osam RC-a (Release Candidate) no sve je spremno i donosi zanimljiva poboljšanja na ionako poboljšanu hardversku podršku, kao i na ukupne performanse. Ujedno, Linux kernel 5.3 imao je ekstra RC, zato što je Linus Torvalds bio previše zauzet putovanjima i raznim obvezama, no to je ispalo bolje jer su stigli neki potrebni ispravci.

"Iako je taj dodatni potrošeni tjedan bio zbog mojih obveza, a ne problemi s kojima smo se suočavali, na kraju smo ispravili neke nedostatke i napravili bolju stvar. Primjerice, neki od ispravaka bili su vezani za loše Btrfs "ponašanje". Uistinu, u njemu je bila neka nepotrebna "buka", ali otkrili smo što je problem pa i to ispravili, naglasio je Torvalds.

Linux kernel 5.3 predstavlja novi pidfd_open(2) system call koji nudi pomoć upraviteljima sustava raditi s PID problemima, podržava umwait x86 instrukcije za učinkovitije korištenje energije u korisničkom prostoru, podržava lake i fleksibilne ACRN ugrađene (eng., embedded) hipervizore (eng., hypervisor) te nudi podršku za 16 milijuna novih IPv4 adresa u 0.0.0.0/8 opsegu.

Naravno, s Linux kernel 5.3 dolaze mnoga poboljšanja i nadopune po pitanju drivera, što se može pogledati i preuzeti OVDJE. Ali, oprez, naglašeno je da se ova prvotna Linux kernel 5.3 verzija ne bi smjela koristiti u radnom okruženju jer još nije potpuna. Kad se pusti "prva točka" nove verzije, tad će ona biti službeno proglašena stabilnom te samim time spremnom za korištenje u svakom okruženju.

Dakle, svi koji su vezani uz Linux, trebali bit narednih tjedana pratiti što se događa pa nadopuniti kernel i izvući maksimum iz onoga što noviteti nude...