Što donosi nova verzija Pop!_OS 22.04

Što donosi nova verzija Pop!_OS 22.04
Antonio Jularić

Canonical je sredinom travnja predstavio Ubuntu Linux 22.04 s mnoštvom novih mogućnosti i podrškom koja se produžuje na pet godina, što je ponukalo kreatore popularne distribucije Pop!_OS da izbace nadopunu s tom novom inačicom softvera.

Tako nešto je logično jer se Pop!_OS bazira na Ubuntu operativnom sustavu, a samim time i njegovim paketima, aplikacijama... Ali, ono što izdvaja ovaj distro jest što ima kustomiziranu verziju Gnome desktop okruženja koju System76 naziva "Cosmic". Uz tu, postoji još nekoliko promjena, kao ugrađeni driveri za Nvidia grafičke kartice - ako ih se postavlja korištenjem Nvidia PC instalera - te kustomizirana trgovina aplikacijama.

Nova verzija ujedno poboljšava i iskustvo za automatska ažuriranja, koja se sada po želji mogu zakazati za određeni dan i vrijeme. Funkcioniraju za pakete Debian, Flatpak i Nix, tako da je panel s postavkama na jednom mjestu za upravljanje. Međutim, automatska ažuriranja i dalje su isključena prema zadanim postavkama.

System76 je dodao i novi Support panel u Settings aplikaciji, koja ima brz pristup prema dokumentaciji, chat podršci zajednice, profesionalnoj podršci za osobe koje su kupile System76 računala i datoteke zapisnika (eng. log files).

Dostupna je i obnovljena trgovina aplikacija Pop!_Shop s prilagodljivijim sučeljem, trakama za praćenje napretka na ikonama Update i Install, kao i novi dio početne stranice "Nedavno ažurirano" (eng. Recently Updated) koji ističe aplikacije koje su upravo objavile nova ažuriranja, kao što i ime kaže.

Opće iskustvo desktopa ažurirano je poboljšanom podrškom za više monitora, više HiDPI optimizacija i bržim performansama. System76 je također prebacio audio sustav na PipeWire, umjesto starijeg PulseAudio sustava koji koriste Ubuntu i mnogi drugi Linux sustavi. Promjena ne bi trebala pokvariti softver, ali upitno je utječe li na vijek trajanja.

Zainteresirani cijeli popis poboljšanja mogu pogledati na službenoj stranici OVDJE.