Što donosi nova verzija Linux kernela 5.9

Što donosi nova verzija Linux kernela 5.9

Osnivač Linuxa Linus Torvalds predstavio je novi kernel svog operativnog sustava. Riječ je o verziji 5.9, koja ne donosi neke veće promjene, ali vidi se da je riječ o dobrom i solidnom kernelu. Uostalom, Torvalds sam priznaje da neće biti ničeg revolucionarnog.

"U redu, bit ću iskren... Nadao sam se da će biti manje promjena kroz posljednji tjedan, ali istovremeno, u njima zapravo nema ništa posebno zastrašujuće", naglasio je Torvalds.

Dakle, Linux kernel 5.9 nije nikakav bauk za one koji nešto razumiju o tom računalnom području. Dapače, Torvalds otvoreno tvrdi da će oni koji znaju kako kompilirati kernel, to moći bez većih poteškoća. Sve što treba jest preuzeti 115,5 megabajta kompresiranog kernela s kernel.org. Oni koji nisu toliko nestrpljivi, mogu ga pričekati u Linuxovim distribucijama.

To znači da, ako netko koristi "mainstream" distribuciju kao Fedora ili Ubuntu, može očekivati ovaj kernel u najranijim verzijama koje stižu u 2021. Uistinu, nema potrebe biti nestrpljiv jer najveća promjena jest podrška za FSGSBASE instrukcije u Intel Ivy Bridge i kasnijim inačicama te u AMD procesorima, kojima se poboljšavaju performanse. Samo, one su primjetne jedino ako se radna memorija "pomiče do limita". Dakle, ako opteretite Linux server, vidjet ćete promjene. Korisnici desktop računala teško išta u tom smislu mogu primijetiti "golim okom".

Treba naglasiti i da postoji jedna značajna iznimka. Ako je netko Graphene korisnik, bit će mu lakše i sigurnije koristiti Intelove Software Guard Extensions (SGX), kao i dosad nepodržavane FSGSBASE instrukcije. U prošlosti, Graphene korisnici, znali to ili ne, morali su se okretati nesigurnim rješenjima kako bi im programi radili.

Noviteti se mogu primijetiti i na Linuxovim sustavima datoteka, što uključuje one najpopularnije - Btrfs, ext4, F2FS i XFS. Stiže i poboljšana podrška za NVM Express NVMe 2.0, zbog čega će biti poboljšana brzina samih sustava.

Ukupno, ništa revolucionarno, ali uvijek je lijepo vidjeti stabilnije verzije, "ispoliranije" i s pokojim korisnim dodatkom koji ne smeta već poboljšava prethodno iskustvo...