Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom

Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom

Foto: Linux

Intel proživljava teške trenutke, baš kao i svi koji koriste njegove procesore. Naime, zbog propusta načinjenih još 1995. godine, svaki od Intelovih 64-bitnih procesora osim Itaniuma i Atoma, zapravo je oštećen. Zbog toga su dionice te kompanije u velikom padu, a kompanije kao Linux traže načine kako pronaći adekvatne zakrpe i čini se da će uspjeti, ali pod cijenu bitnog usporavanja računala.

„Dobra je vijest da smo našli rješenje za ovu situaciju. Loša je vijest upravo to rješenje. Performanse će pasti za minimalno pet posto, a u nekim slučajevima brojka će biti dvoznamenkasta“, rekao je Linus Torvalds, kreator Linuxa.

S istim problemima suočavaju se Microsoft i Apple, čiji će operativni sustavi također doživjeti osjetno pogoršanje performansi, ali to je potrebno da bi se zakrpalo što se zakrpati mora. Naime, svi moderni procesori, uključujući i one u pametnim telefonima, rađeni su da zapravo 'pretpostavljaju' koje bi se funkcije mogle pokretati sljedeće. Problem u tom slučaju je što se tada izlažu podaci koji su inače zaštićeni. U teoriji, maliciozni bi kod mogao pronaći put do inače zaštićenih podataka poput lozinki.

Čak ne pomaže ni to što konkurencija nema tih problema. Primjerice, AMD je objavio kako je rizik kod njihovih procesora 'gotovo jednak nuli' zbog razlike u arhitekturi. Ali, stvar je u tome da su mnogi serveri ipak okrenuti prema Intelu tako da bez obzira što možda ne posjedujete njegove proizvode, osjetit ćete utjecaj. Više se to pak odnosi na poslovni sektor nego na privatne korisnike, koji bi mogli izbjeći glavobolje.

Sad se treba nadati da će Intel ubrzo pronaći izlaz iz ovakve situacije pa da se to ostavi u prošlosti. Ako to ne učiniti brzo, konkurencija bi mogla uvelike profitirati. Nije to idealna situacija, posebno kad se zna i da je Samsung preuzeo ulogu lidera na tržištu poluvodiča te svrgnuo Intel s te pozicije nakon 25 godina vladavine.

Još iz kategorije

EU zalijepio Googleu kaznu od 4,3 milijarde eura zbog guranja svojih aplikacija u Android

EU zalijepio Googleu kaznu od 4,3 milijarde eura zbog guranja svojih aplikacija u Android

19.07.2018. komentiraj

Europska unija nije imala milosti prema Googleu, kaznila ga je rekordnom svotom od 4,3 milijarde eura zbog kršenja protumonopolskih pravila u slučaju mobilnog operativnog sustava Android. Naime, Europska komisija kroz istragu je dokazala da se Google njime služio za plasman svojih proizvoda pa na taj način prekršio tržišna pravila u EU.

Bitcoin oštro skočio na 7420 dolara

Bitcoin oštro skočio na 7420 dolara

19.07.2018. komentiraj

Bitcoin se nakon turbulentnog lipnja polako vraća u ravnotežu i bilježi blagi rast. Trenutno mu se vrijednost nalazi na 7420 američkih dolara, što je ipak bolje no 6454 dolara iz 20. lipnja. Bila je to najniža vrijednost bitcoina unazad sedam mjeseci. Svi oni koji posjeduju ovu kriptovalutu pažljivo osluškuju vijesti posljednjih dana i nadaju se pozitivnom zaokretu.

Krajem srpnja Google Street View automobil ponovo na hrvatskim ulicama

Krajem srpnja Google Street View automobil ponovo na hrvatskim ulicama

18.07.2018. komentiraj

Kako bi osvježio lokalne podatke na Google Maps, Google Street View automobil ovog će ljeta ponovno voziti hrvatskim ulicama. Ovoga puta će se fokusirati na osvježavanje informacija o cestama kojima se povezuju hrvatski gradovi.