Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom

Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom
Linux

Intel proživljava teške trenutke, baš kao i svi koji koriste njegove procesore. Naime, zbog propusta načinjenih još 1995. godine, svaki od Intelovih 64-bitnih procesora osim Itaniuma i Atoma, zapravo je oštećen. Zbog toga su dionice te kompanije u velikom padu, a kompanije kao Linux traže načine kako pronaći adekvatne zakrpe i čini se da će uspjeti, ali pod cijenu bitnog usporavanja računala.

„Dobra je vijest da smo našli rješenje za ovu situaciju. Loša je vijest upravo to rješenje. Performanse će pasti za minimalno pet posto, a u nekim slučajevima brojka će biti dvoznamenkasta“, rekao je Linus Torvalds, kreator Linuxa.

S istim problemima suočavaju se Microsoft i Apple, čiji će operativni sustavi također doživjeti osjetno pogoršanje performansi, ali to je potrebno da bi se zakrpalo što se zakrpati mora. Naime, svi moderni procesori, uključujući i one u pametnim telefonima, rađeni su da zapravo 'pretpostavljaju' koje bi se funkcije mogle pokretati sljedeće. Problem u tom slučaju je što se tada izlažu podaci koji su inače zaštićeni. U teoriji, maliciozni bi kod mogao pronaći put do inače zaštićenih podataka poput lozinki.

Čak ne pomaže ni to što konkurencija nema tih problema. Primjerice, AMD je objavio kako je rizik kod njihovih procesora 'gotovo jednak nuli' zbog razlike u arhitekturi. Ali, stvar je u tome da su mnogi serveri ipak okrenuti prema Intelu tako da bez obzira što možda ne posjedujete njegove proizvode, osjetit ćete utjecaj. Više se to pak odnosi na poslovni sektor nego na privatne korisnike, koji bi mogli izbjeći glavobolje.

Sad se treba nadati da će Intel ubrzo pronaći izlaz iz ovakve situacije pa da se to ostavi u prošlosti. Ako to ne učiniti brzo, konkurencija bi mogla uvelike profitirati. Nije to idealna situacija, posebno kad se zna i da je Samsung preuzeo ulogu lidera na tržištu poluvodiča te svrgnuo Intel s te pozicije nakon 25 godina vladavine.