Stiže li plaćanje za LibreOffice?

Stiže li plaćanje za LibreOffice?

LibreOffice je sjajan office alat i pritom besplatan pa ga koriste i oni s Linux, ali i Windows ili macOS operativnim sustavima. Baš zato će se rastužiti kad čuju da bi uskoro mogli ostati bez te privilegije jer najavljuje se plaćanje LibreOfficea!

No, ovo je prvenstveno priča koja se tiče Linux korisnika jer oni nemaju mogućnost korištenja Microsoft Officea s obzirom da nije dostupan na Linuxu. Upravo iz tog razloga LibreOffice je ne samo alternativa već i potreba za njih pa bi plaćena verzija bila izniman udarac.

Glasine da će se dogoditi baš to krenule su kad je "isplivao" naziv za LibreOffice 7.0 - "Personal Edition". U prijevodu, to bi značila verzija za osobne potrebe i normalno da se raširila panika kod korisnika. Srećom, iz The Document Foundation Board je smirio strasti.

"To neće utjecati na postojeće korisnike i njihov pristup besplatnom softveru. Novi naziv samo se tiče marketinškog plana za narednih pet godina i to u poslovnom sektoru", naglasili su iz organizacije iza koje je LibreOffice.

Ukratko, privatni korisnici bit će mirni još nekoliko godina, LibreOffice ostat će im dostupan kao i svih ovih godina, ali poslovni korisnici vrlo vjerojatno će jako brzo morati plaćati korištenje. Samo, nejasno je koliko će se to odraziti na osobnu uporabu softvera jer nagađa se da bi mogao ostati bez nekih značajki jer bi one mogle postati dio "premium" paketa, koji se plaća.

Samim time, nekako se nameće samo po sebi da bi Windows i Mac korisnici mogli radije plaćati softver vezan uz svoje operativne sustave, a ne alternativni koji je u konačnici ipak samo kopija "prave stvari". Ma koliko god dobra kopija, ipak samo kopija.

Dakle, pred nama su zanimljive godine, u kojima bi se okruženje za Linux korisnike moglo ipak donekle promijeniti, u smjeru kojem se nisu nadali i koji im sasvim sigurno neće odgovarati.

Još iz kategorije

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.