Stiže li plaćanje za LibreOffice?

Stiže li plaćanje za LibreOffice?

LibreOffice je sjajan office alat i pritom besplatan pa ga koriste i oni s Linux, ali i Windows ili macOS operativnim sustavima. Baš zato će se rastužiti kad čuju da bi uskoro mogli ostati bez te privilegije jer najavljuje se plaćanje LibreOfficea!

No, ovo je prvenstveno priča koja se tiče Linux korisnika jer oni nemaju mogućnost korištenja Microsoft Officea s obzirom da nije dostupan na Linuxu. Upravo iz tog razloga LibreOffice je ne samo alternativa već i potreba za njih pa bi plaćena verzija bila izniman udarac.

Glasine da će se dogoditi baš to krenule su kad je "isplivao" naziv za LibreOffice 7.0 - "Personal Edition". U prijevodu, to bi značila verzija za osobne potrebe i normalno da se raširila panika kod korisnika. Srećom, iz The Document Foundation Board je smirio strasti.

"To neće utjecati na postojeće korisnike i njihov pristup besplatnom softveru. Novi naziv samo se tiče marketinškog plana za narednih pet godina i to u poslovnom sektoru", naglasili su iz organizacije iza koje je LibreOffice.

Ukratko, privatni korisnici bit će mirni još nekoliko godina, LibreOffice ostat će im dostupan kao i svih ovih godina, ali poslovni korisnici vrlo vjerojatno će jako brzo morati plaćati korištenje. Samo, nejasno je koliko će se to odraziti na osobnu uporabu softvera jer nagađa se da bi mogao ostati bez nekih značajki jer bi one mogle postati dio "premium" paketa, koji se plaća.

Samim time, nekako se nameće samo po sebi da bi Windows i Mac korisnici mogli radije plaćati softver vezan uz svoje operativne sustave, a ne alternativni koji je u konačnici ipak samo kopija "prave stvari". Ma koliko god dobra kopija, ipak samo kopija.

Dakle, pred nama su zanimljive godine, u kojima bi se okruženje za Linux korisnike moglo ipak donekle promijeniti, u smjeru kojem se nisu nadali i koji im sasvim sigurno neće odgovarati.