Stiže 200 milijuna eura za umjetnu inteligenciju i robotiku

Stiže 200 milijuna eura za umjetnu inteligenciju i robotiku
DepositPhotos

Europska komisija identificirala je pametne gradove, poljoprivredu, proizvodnju i zdravstvo kao područja fokusa za niz projekata umjetne inteligencije i robotike. EK je za te projekte rezervirala ukupno 200 milijuna eura.

Četiri sheme dobile bi između 40 i 60 milijuna eura svaki tijekom pet godina, pokrivajući sektore koji se smatraju velikim utjecajem. Financiranje dolazi iz središnjeg fonda EZ-a, a doprinose daju i pojedinačne države članice Europske unije. Namijenjen je za korištenje za stvaranje objekata za testiranje svjetske klase za umjetnu inteligenciju i robotiku, te u konačnici za povećanje prihvaćanja tehnologija u Europi.

Projekti koji pokrivaju poljoprivredu, zdravstvo, industriju te gradove i zajednice započeli su početkom godine i omogućit će objekte za testiranje i eksperimentiranje za tvrtke koje koriste moderne AI sustave u stvarnim okruženjima. EK je istaknula da je kvartet važan dio izgradnje ekosustava umjetne inteligencije izvrsnosti i povjerenja za podršku strateškom vodstvu Europe na tom polju.

Sredstva će također doprinijeti povezanom zakonodavstvu. Postrojenja za testiranje najnoviji su poticaj vlasti da potaknu usvajanje u EU i osiguraju položaj kontinenta u sektoru u nastajanju, koji također uvelike financiraju tvrtke i vlasti u drugim dijelovima svijeta.