Stigla preview verzija Microsoft Defender ATP-a za Linux

Stigla preview verzija Microsoft Defender ATP-a za Linux
Antonio Jularić

Microsoft je još u studenome 2017. sklopio partnerstva s velikanima na području zaštite na internetu kako bi integrirao njihov način prepoznavanja prijetnji, ali i samu postojeću bazu koju imaju, unutar svog Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), a novitet je da napokon postoji verzija za Linux, zajedno s Application Guard. Kroz naredne tjedne i mjesece stići će i verzije za Android i iOS.

Konkretnije, podrška postoji za RHEL 7+, CentOS Linux 7+, Ubuntu 16 LTS, ili noviji LTS, SLES 12+, Debian 9+ i Oracle EL 7. A velikani s kojima je Microsoft sklopio partnerstva su Bitdefender, Lookout i Ziften, a podaci o kojima se radi su oni vezani uz macOS, Linux, iOS i Android operativne sustave.

Na taj način Microsoft pruža bolju zaštitu svojim korisnicima, a kompanije s kojima surađuje zauzvrat dobivaju podatke koji se prikupe od strane Microsofta na Windows operativnom sustavu, sad i Linuxu. Ukratko, svi su na dobitku u ovoj priči, ali čini se da su korisnici i njihova sigurnost ipak profitirali kao nitko.

Također, sve ovo samo je nastavak poboljšanja koja Microsoft unosi u Windows Defender Advanced Threat Protection. Jer, ta kompanija ima jasan plan s Windows 10 operativnim sustavom od prvog dana njegova pojavljivanja. A to je potpuna kontrola nad svime što on nudi, uključujući i antivirusni alat Windows Defender. Koji, uzgred rečeno, nije u daljoj ili bližoj prošlosti bio baš pouzdan način obrane od silnih prijetnji na internetu.

Ipak, sve se mijenja za Microsoft na bolje. Suradnja s Linuxom je sjajna, nedavno je na njemu i Chromium bazirani Edge internetski preglednik, koji unatoč nedostatnoj popularnosti nije loše rješenje za surfanje. Uz to, zajednica je postala nešto mirnija, polako vjeruje Microsoftu i ne smatra da ima neke loše namjere. Barem to tako djeluje u teoriji i dosadašnjoj praksi.

A kakva će ona biti po pitanju Defender ATP-a za Linux morat ćemo se strpiti jer nikakvi detalji nisu navedeni, osim onoga da dogodine Linux postaje bogatiji za još jedan Microsoftov proizvod...