Stigao Linux Mint 20.1

Stigao Linux Mint 20.1
Antonio Jularić

Linux Mint je jedna od najpopularnijih Linux distribucija jer je baziran na Debian Linuxu i Ubuntu, a odnedavno ima i novu veliku nadopunu pod imenom Linux Mint 20.1. Podršku će imati do 2025., kodno ime mu je Ulyssa i bazira se na moćnom Ubuntu 20.04.1 LTS.

Ujedno, nadograđena je verzija lipanjskog Linux Mint 20, koji se s pravom nalazi na popisu najboljih Linux distribucija u prošloj godini. Preuzimanje nove verzije obavlja se lako sa službene Linux Mint web stranice ili mirror servera.

Također, nije potrebno postavljati cijelu verziju iznova, dovoljno ju je samo nadograditi s postojeće uz ugrađeni alat za nadopunu unutar softvera. Nakon ovog uvoda, slijedi ono zanimljivije, što je uopće novo s Mint 20.1?

Ukratko, nove mogućnosti usmjerene su prema poboljšanom korisničkom iskustvu i boljim performansama samog sustava. Za tako nešto brinu se kernel verzija Linux 5.4 i Linux firmware 1.187. Samo "srce" sustava je Cinnamon 4.8, koji nudi poboljšanja u vidu brzine, manjeg korištenja memorije i bolje optimizacije za 4K.

Mintov Nemo file manager odsad podržava označavanje favoriziranih datoteka kako bi se lakše pronalazile i isticale, bez obzira nalazile se na samom sustavu ili na uređajima koji su spojeni na njega. Također, tim se favoriziranim datotekama može pristupiti otkud god želite i upravo to je ono najsvježije i najoriginalnije. Za još tehničkih promjena posjetite službenu stranicu.

Na kraju, ono što bi se zaljubljenicima u ovaj distro i Chromium trebalo svidjeti jest činjenica da Mint odsad ima Chromium paket u repozitoriju, tako da više nema potrebe oslanjati se isključivo na Ubuntuov Snap paket. Naravno, osim ovog detalja, na Mint 20.1 su stigle i nove aplikacije, kao što je unaprijed postavljen Web Apps manager.

Od tih novih aplikacija, zanimljiva je Hypnotix jer radi se o IPTV playeru s M3U playlistama, no podržava i TV uživo u određenim regijama. Kao i video na zahtjev. Naravno, sve nove aplikacije su open source.