Stigao je Zorin OS 16 Lite Edition s najnovijim Xfce 4.16

Stigao je Zorin OS 16 Lite Edition s najnovijim Xfce 4.16

Zorin OS 16 uistinu je impresivan, ali ako netko želi nešto „lakšu“ verziju te Linux distribucije, postoji rješenje - Zorin OS 16 Lite.

Dakle, razvojni tim koji stoji iza ovog distra mislio je na korisnike sa starijim i slabijim računalima, odnosno, one korisnike koji ne žele punu verziju softvera za potrebe koje imaju. Trebalo je pričekati nekoliko mjeseci, no isplatilo se.

I inače stižu Lite verzije za svako Xfce desktop okruženje, ali Zorin OS 16 Lite malo je kasnio, ponajprije jer stiže kad i Pro Lite verzija. Koja nije besplatna, košta 39 eura, baš kao i Zorin OS 16 Pro.

Inače, ono što posebno oduševljava i viđeno je kod prijašnjih Lite verzija - malo toga se gubi u "lakšoj" varijanti Zorina.

Posebno se to primjećuje u vizualnom dijelu jer Xfce 4.16 desktop okruženje izgleda oku ugodno i logično je posložen te vrlo vjerno oponaša tradicionalne Windows desktope. Uz sve, ima i tamni način rada kao temu, što je u današnje vrijeme vrlo popularno, ne samo zbog izgleda nego i uštede energije.

Također, s obzirom da je baziran na Ubuntu 20.04+ LTS i Linux Kernel 5.11, korisnici Zorin OS 16 Lite bezbrižni su do 2025. po pitanju nadopuna i podrške! Tako nešto svakako je dodatni plus i motivacija za okretanje prema Zorin OS 16 Lite. Svakako, baza vjernih obožavatelja brzo će se izgraditi zahvaljujući svim tim plusevima.

Naravno, korisnici imaju izbor, raditi uz Windows layout i dvije verzije koje se nude. Ili isto tako dvije verzije GNOME layouta. A kad se korisnik odluči na taj segment, može dodati i ponešto drugo, kao Jelly Mode, koji ostavlja dojam da je prozor od želea - kad se pomiče. Kome se ne sviđa, ne mora koristiti ništa od navedenog i imati potpuno "čist" način rada.

Aplikacije se mogu postavljati kako korisniku odgovara i u svakom segmentu su iznimno pregledne, odnosno, minimalističke. One koje dolaze zajedno s ovom distribucijom su LibreOffice, GIMP, Firefox, Evolution (za e-mail), Firefox, GNOME Maps, Cheese (webcam softver), Pitivi (video editor), Rhythmbox (audio player), GNOME Weather, snimač zvuka, poveći broj jednostavnih igara i još ponešto... Zanimljivost je i da se Zorin OS može povezati na Android operativni sustav.

Zainteresirani mogu preuzeti Zorin OS 16 Lite OVDJE.