BROJNA POBOLJŠANJA

Stigao je Linux kernel 6.9, evo što je novo

Podržava mnoštvo Samsungovih "out of the box" bežičnih uređaja, a razveselit će se i Xbox fanovi.

Stigao je Linux kernel 6.9, evo što je novo
Depositphotos

Nakon nekoliko mjeseci pažljivog razvoja stigao je Linux kernel 6.9, a osnivač Linuxa Linus Torvalds najavio ga je u svom uobičajeno opuštenom stilu.

Linux kernel 6.9 uključuje uobičajenu količinu rada na omogućavanju nadolazećeg hardvera i značajki povezanih s hardverom koje većina nas trenutno ne može iskoristiti. Ali postoji mnogo stvari koje su relevantnije. Debitira s podrškom za AMD P-State "preferiranu jezgru" u AMD P-State upravljačkom programu za AMD Zen 2 i novije čipove. Ova podrška omogućava Linux planeru da proslijedi zadatke visokog prioriteta posebno tim jezgrama.

Također je uključena podrška za Intel Fastboot koja, kao što naziv implicira, ubrzava brzinu pokretanja. Kako? Smanjivanjem, i u nekim slučajevima preskakanjem, skupova načina koji nisu potrebni tijekom pokretanja. Prethodno omogućen za Skylake i novije verzije, Linux 6.9 donosi ovu značajku na starije čipove.

Osim toga, Linux 6.9 donosi značajne i invazivne promjene u kodu radnog reda, prvenstveno zbog rješavanja nekih problema uvedenih ranijom promjenom u Linux kernelu 6.6. Također, postoji nekoliko podešavanja za poboljšanje izolacije CPU-a. Modul za virtualizaciju jezgre Linuxa KVM nudi niz različitih poboljšanja. Vidljiva su i poboljšanja performansi rukovanja datotekama i mapama koje nisu osjetljive na velika i mala slova u EXT4.

Također, uklanja hardversku ranjivost u Intel Atom CPU-ima koji mogu dopustiti zlonamjernom akteru da izvede zaključke o vrijednostima podataka koji su se prethodno koristili u registrima s pomičnim zarezom, vektorskim registrima ili registrima cijelih brojeva.

Podržava mnoštvo Samsungovih "out of the box" bežičnih uređaja, a razveselit će se i Xbox fanovi jer nudi se podrška za kontrolere treće strane za uživanje u igrama s te Microsoftove konzole. Riječ je o Snakebyte GAMEPAD BASE X i GAMEPAD RGB X.

Uključen je niz poboljšanja povezanih s ARM-om, uključujući podršku za Rust jezik na 64-bitnim ARM procesorima; podrška za rad u LPA2 načinu rada; i poboljšane performanse zahvaljujući boljem korištenju međuspremnika (TLB) za prevođenje.