Steve Wozniak ne vjeruje u autonomna vozila

Steve Wozniak ne vjeruje u autonomna vozila
Wikipedia

Steve Wozniak poznat je kao osoba koja voli tehnologiju i uvijek podržava njen napredak, čak i kad mnogi nemaju vjere u nju. Ali, kad se radi o vozilima bez vozača, odlučio je ipak „spustiti rampu“. Smatra da su takva vozila neizvediva i da je potpuno odustao od njih.

"Treniraju ih da znaju sve znakove i umjetna inteligencija (UI) će to svakako uspjeti. Ali, što kad se na cesti pojave nepredvidljive obavijesti i informacije? Umjetne inteligencija ih neće znati ili pročitati ili protumačiti. I to nije sve, kako bi se UI ponašala kraj ljudskih vozača, koji su nepredvidljivi? Kako bi reagirala u trenutku, kad situacija nije šablonizirana, pita se Wozniak.

Ipak, ostavlja prostor za razvoj vozila bez vozača, ali na način koji bi ipak podosta ograničio bit same ideje i izvedbe, bar kako je vide najveće kompanije uključene u razvoj tehnologije.

"Ako bi imali svoje posebne trake za vožnju, u redu. U prometu kakav je danas, ne bi to prošlo, nažalost, govori Wozniak.

Nije pomoglo ni što postoje testovi u realnim uvjetima, kao oni koje provodi MIT CSAIL (Massachusetts Institute of Technology Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory). Tamo se kreiralo  algoritme koji autonomnim vozilima omogućavaju da se više ponašaju kao ljudi, ali da ujedno poštuju pravila vožnje i paze na sigurnost.

Nova tehnika zapravo je modifikacija postojećeg koncepta koji izračunava gdje drugi automobili idu i kolike su šanse da se izbjegne sudar. Raniji su sustavi računali tako nešto unaprijed kako bi uštedjeli vrijeme, ali MIT koristi matematički učinkovit pristup koji kreira nove postavke na licu mjesta, koje se aktiviraju u trenucima kad performanse vožnje padnu ispod prosjeka koje pri vožnju ostvaruje čovjek. Pritom se u svakom trenutku pazi na sigurnost i sve uvjete na cesti, što autonomno vozilo čini daleko naprednijim od onoga kojim upravlja čovjek.

Wozniak nije impresioniran, a da od cijele priče zasad ništa, shvatio je kad se Apple povukao iz pokušaja da izvede vozila bez vozača.

"Nadao sam se da će Apple biti taj, ali odustao je od hardvera i odlučio se koncentrirati na softverski dio priče, zaključuje Woz.