Spoj jedrenja i biznisa, tehnologije

Spoj jedrenja i biznisa, tehnologije
Goran Matošević / Tomich Productions

Proteklog tjedna Trogir i akvatorij Hvara, Šolte i Paklenih otoka bio je mjesto održavanja dviju velikih regata koje su pokazale koliko i kako je moguće spojiti biznis i jedrenje, odmor i zabavu. U organizaciji Business Sailing Experience Agency održana su regate i to 39. Ariane's Cup koji je okupio predstavnike tvrtki iz europske svemirske industrije od čega i nekoliko domaćih uz ukupno više od tisuću sudionika na 110 brodova.

Impresivno je bilo vidjeti (pogledajte i galeriju) zaposlenike najvećih europskih kompanija njih više od 1000 koji su plovili, ali i natjecali se. Među njima su se našli predstavnici Europske svemirske agencije (ESA), ali i tvrtki kao što su Airbus, Daimler, Inmarsat i Tales.

Osim te velike regate održana i konferencija kao spoj jedrenja i učenja, razmjene znanja i iskustva i to u obliku tri jedriličarska kupa pod zajedničkim nazivnikom „Business Sailing Experience Cup". Tako je marina Baotić bila domaćin „Circular Change Cup“, „The Global Open Innovation Cup 2018“ i „European Digital Industry Cup 2018“ koja je okupila stotinjak sudionika na dvadesetak brodova. Sama poslovna konferencija dijeli se na 3 teme. Prva se zove European Digital Industry Cup, s temama koje su namijenjene digitalnoj industriji. Druga je Global Open Innovation Cup, za industriju otvorenih inovacija koja uzima sve veći zamah u današnjici prepunoj izazova i kratkih rokova. Treća je Circular Change Cup za stručnjake koji se bave cirkularnom ekonomijom.

Bilo je zanimljivo čuti što o promjenama, primjeni tehnologije, IT kao alatu misli Harry Van Dorenmalen, bivši predsjednik IBM-a u Europi koji je na konferenciji istaknuo kako moramo biti spremni na promjene, kako ih moramo prihvatiti. Glavni tehnološki direktor iz Microsofta Dejan Cvetković istaknuo je koliko važnost danas ima primjena umjetne inteligencije u rješenjima koje kompanija u kojoj radi stvara i pušta na tržište. Pritom je istaknuo kako se sve danas seli u oblak i da je Microsofta uz igrače poput Amazona i Gogola usmjeren upravo u tome smjeru kako bi se tvrtkama omogućilo da se brinu za svoje poslovanje, a da  se cloud igračima prepusti upravljanje infrastrukturom. Direktorica razvoja softvera u eBayu Laura Bermudez govorila je o načinima primjene novih tehnologija u svakodnevnom procesu jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija kao što je eBay.

Vrlo zanimljivo predavanje o europskom digitalnom tržištu, kako na njemu poticati inovacije i razvoj održao je Martin Bailey iz DG CONNECT-a. Sve u svemu tjedan dana spoja jedrenja i biznisa pokazao se kao pun pogodak, pogotovo jer je vrijeme bilo iznimno lijepo s mnogo sunca usprkos prvotnim prognozama o jakom vjetru i kiši. Iako je možda potkraj tjedna nedostajalo vjetra, užitak za sve sudionike bio je izniman.