Špijunaža mogući razlog uhićenja financijske direktorice Huaweija i kćeri osnivača tvrtke

Špijunaža mogući razlog uhićenja financijske direktorice Huaweija i kćeri osnivača tvrtke

Na kanadskom teritoriju je, po traženju američkih službi uhićena financijska direktorica Huaweija i kćer osnivača tvrtke Meng Wanzhou koja je jedna od ključnih ljudi tvrtke koja je među vodećim u svijetu i po pokazateljima poslovanja sedma po veličini tehnološka kompanija u svijetu s više id 85,4 milijardi dolara prihoda i više od 300 tisuća zaposlenih u cijelom svijetu.

Uslijedila je očekivana kineska reakcija u kojoj se tvrdi da je uhićena Meng Wanzhou nevina i da nije prekršila niti jedan kanadski ili američki zakon. Ipak, ako je suditi po američkom traženju izručenja čini se da ipak nije tako.

Naime, postoji opravdana sumnja, tvrde američki mediji kako su američke vlasti pratile Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama. Spominje se tu i mogućnost špijunaže putem njihove mrežne opreme zbog čega i Huawei ali ZTE imaju zabranu izvoza svojih proizvoda u neke države poput Australije. U SAD-u su američko ministarstvo obarane i Pentagon zabranili korištenje ZTE i Huawei pametnih mobilnih telefona za sve svoje zaposlenike.

Da je riječ o velikoj špijunskoj aferi koja se kako bi se narodski reklo „iza brda valja“ govori i činjenica kako američka administracija u Washingtonu razmišlja o povećanju financijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Pritom, ističe se u američkim obavještajnim izvješćima posebna je zabrinutost zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Stoga primjerice ne čudi kako su europski telekom operateri okrenuti sada prema drugim proizvođačima opreme poput Ericssona, a primjerice dva najjača domaća telekoma Hrvatski Telekom i A1 Telekom koriste ili će koristiti upravo Ericssonovu opremu za 5G mreže.