Spajaju se Windows Phone OS i Windows RT - glasine ili....

Spajaju se Windows Phone OS i Windows RT - glasine ili....
Julien GONG Min

Krenule su špekulacije i tračevi oko Microsofta u vezi novih Windowsa, o spajanju Windows Phone OS i Windows RT, te mnoge druge priče koje su za sada neprovjerene ali dovoljno zanimljive da privuku pažnju javnosti.

Winbeta je tako prenijela vijest da Microsoft ima namjeru spojiti Windows Phone OS i Windows RT. Izvor je WZOR koji je do sada često puštao glasine u vezi Microsofta. Koliko je to vjerodostojna informacija da će se Windows Phone OS i Windows RT spojiti teško je reći, no da je zanimljiva svakako jest.

Procurile su i informacije da će Windows 9 biti sličan Windows Visti i kako će biti lansiran u periodu od godinu dana. Windows 10 bi trebao biti potpuno drugačiji od Windows 8 što je izazvalo dosta negativnih komentara jer jednostavno to nema smisla. Navodno se uvodi staro Aero sučelje, ali ono neće biti sasvim isto.

Priča se da Microsoft želi OS sličan Googleovom Chrome OS koji se oslanja na aplikacije bazirane na HTML5 i cloud pohranu. Sve su to glasine i ne treba ih uzimati za ozbiljno, no opet gdje ima dima ima i vatre. Ostaje nam da vidimo službene vijesti u vezi Microsofta jer je teško provjeriti sve ove informacije iz „podzemlja“.

Za Microsoft bi spajanje Windows Phone OS-a i Windows RT u jednu inačicu namijenjenu tabletima i pametnim telefonima itekako bio mudar potez iako je, kako smo čuli na IFA sajmu, za neke proizvođače jasno kako korisnici na tabletima barem onim poslovnim žele punu funkcionalnost Windows 8 odnosno 8.1 inačice.

Stoga bi bilo dobro, tvrde analitičari, da se ove dvije verzije Windowsa spoje i dobije još kvalitetnije rješenje za tablete i pametne telefone gdje snažno dominiraju Android i iOS operativni sustavi najvećih Microsoftovih konkurenata Googlea i Applea.