SpaceX će Elona Muska učiniti prvim bilijunašem u povijesti

SpaceX će Elona Muska učiniti prvim bilijunašem u povijesti
DepositPhotos

Elon Musk je s 335 milijardi dolara vrijednosti najbogatija osoba na svijetu, ponajprije zahvaljujući nevjerojatnom rastu Tesle u ovoj godini, no SpaceX će ga, a ne luksuzni električni automobili, podići do statusa prvog bilijunaša u povijesti, tvrdi analitičar Morgana Stanleyja Adam Jonas.

"Ta privatna kompanija za istraživanje svemira izazvala je bilo kakvu unaprijed stvorenu predodžbu o tome što je moguće, odnosno, što je moguće u određenom vremenskom okviru. Pod time se misli na rakete, lansirna vozila i prateću infrastrukturu", napisao je Jonas u bilješci pod naslovom "SpaceX Escape Velocity... Tko ih može uhvatiti?

SpaceX trenutno čini manje od 17 posto Muskove neto vrijednosti, prema Bloombergu. I to nakon što je u listopadu kompanija procijenjena na stotinu milijardi dolara u sekundarnoj prodaji dionica.

Jonas, koji ima procjenu od 200 milijardi dolara za SpaceX, napisao je da nju gleda kao više kompanija u jednoj, uključujući svemirsku infrastrukturu, promatranje Zemlje, istraživanje dubokog svemira i druge industrije. Njegovo poslovanje sa satelitskim komunikacijama Starlink najviše pridonosi njegovoj procjeni vrijednosti.

Muska se navodilo kao prvog bilijunaša na svijetu i prije, ali uglavnom zbog Teslinog predviđenog učinka dionica. Teslina usijana trka, koja je započela prošle godine, dovela je do porasta Muskove neto vrijednosti, a porast se zapravo nije smanjio. Iz tjedna u tjedan Musk zbog Tesle postaje bogatiji za milijarde i milijarde dolara...

Ipak, korisnost za društvo u cijelosti još nije poznata. Zato ga se proziva i poziva da to bogatstvo iskoristi za konkretne promjene na bolje, kao što je učinio David Beasley iz programaza hranu u Ujedinjenim narodima. Izjavio je da bi šest milijardi dolara trenutno spriječilo glad u svijetu.

"To je samo dva posto Muskova bogatstva", kazao je.

Ali, Musk ga je javno ismijao zbog toga i zatražio da mu izloži plan kojim bi se to izvelo, platformu koja bi osigurala transparentnost u smislu kamo ide novac i slično. Beasley je ponudio rješenja u tom smjeru, no Musk se dalje nije oglašavao.

"Pozitivno je što se uopće na prvu odlučio odgovoriti i ući u raspravu, već to mijenja igru", pomirljivo je naveo Beasley, u nadi da će Musk uistinu nastaviti s ovom temom.