Sony vodeći po pitanju trajanja baterije u pametnim telefonima

Sony vodeći po pitanju trajanja baterije u pametnim telefonima

Istraživanja i studije koje se bave izdržljivošću baterija od 2011. godine pokazuju kako je Sony vodeća marka po tom pitanju. Inače, prosječno trajanje baterije je u porastu, što je dobar pokazatelj i neka smjernica što možemo očekivati narednih godina. Danas kada kupujemo uređaje, prvo što nas zanima (osim dizajna i cijene) je i trajanje baterije.

Svi nekako puno više vremena provodimo surfajući i radeći na našim pametnim uređajima da nam baterija jednostavno prekratko traje. Grafikon nadalje pokazuje kako vrlo dobre baterije imaju i Samsung, LG i Apple.

No, Sony je u segmentu baterija otišao korak dalje i nastoji optimizirati svoje softvere i hardvere na način da „iscijedi“ i zadnju kap iz baterija. Pri normalnom korištenju, jedno punjenje baterije je dovoljno za dva dana korištenja.

LG je dosta napredovao u pogledu trajanja baterija dok je Apple malo razočarao. On se nalazi odmah iza LG-a na četvrtom mjestu te podaci pokazuju određeni pad trajanja baterije.

Kod iPhone 6 uređaja, baterija će trajati samo jedan dan kod uobičajenog korištenja. Puno se priča i o kapacitetu baterije gdje veći kapacitet baterije treba osigurati veću izdržljivost, a prosječni kapacitet raste tijekom zadnjih godina.

Postoji i negativna korelacija između baterije i veličine zaslona koja je također u porastu, a na negativan vijek trajanje baterije utječe i 4G LTE. Predviđa se kako će u budućnosti baterije trajati sve duže i duže, svjedoci smo tehnologije bežičnog punjenja a i pisali smo dosta o tome. Narednih godina možemo očekivati samo dodatna poboljšanja i inovacije koje će produžiti život baterija.