Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Prema podacima koje je nedavno objavila analitička kuća IDC u 2012. godini se u svijetu isporučilo ukupno 545,2 milijuna pametnih telefona, odnosno deset posto više nego u 2011. godini. Zanimljivo je da je su za većinu tog prometa bila zaslužna zadnja tri mjeseca – listopad, studeni i prosinac. Tijekom tog razdoblja se isporučila gotovo polovica ukupne godišnje količine, odnosno 219,4 milijuna uređaja, a što predstavlja do sada najveći zabilježeni iznos tijekom jednog kvartala.

Samsung i Apple su dominirali svojim proizvodima, a koji su činili polovicu svih isporučenih uređaja tijekom prošle godine. No ipak, analitičari smatraju kako postoji dovoljno mjesta za dodatnu konkurenciju, a u prilog čemu svjedoče i najnoviji podaci koji pokazuju da su proizvođači pristupačnijih uređaja, poput tvrtki Huawei i ZTE, zabilježili vrlo dobre rezultate, plasirajući se u skupinu pet vodećih svjetskih proizvođača.

Samsung je bio vodeći pojedinačni proizvođač, s ukupnim svjetskim udjelom od 30 posto i rekordnom isporukom od 213 milijuna pametnih telefona u 2012. godini – 113 milijuna više od dosadašnjeg rekorda kojeg je postavila Nokia 2010. godine.

Apple je bio na drugom mjestu, s porastom od 46 posto u odnosu na 2011. godinu, odnosno 135,8 milijuna isporučenih pametnih telefona na svjetskoj razini. Unatoč izdašnim isporukama Apple nije povećao tržišni udio, bilježeći 19 posto kao i u 2011. godini.

Nokia je u 2012. godini zauzela treće mjesto te zabilježila ozbiljan pad tržišnog udjela (sa 16 na 5 posto). Bez obzira na privremeno lošu situaciju analitičari su i dalje optimistični te smatraju da će tvrtka postojećim kvalitetnim portfeljem proizvoda koji se temelji na Windows Phone platformi u nadolazećim mjesecima 2013. godine poboljšati svoju tržišnu poziciju.

U usporedbi s dinamičnim tržištem pametnih telefona isporuke na daleko većem tržištu „običnih mobitela“ bile su daleko manje zanimljive. S oko 1,7 milijarde isporučenih uređaja i neznatnim porastom od 1,9 posto u odnosu na 2011. godinu, može se zaključiti kako 2012. godina u ovom segmentu doista nije donijela ništa novo.

Još iz kategorije

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

16.02.2019. komentiraj

Vjerojatno već znate da se krajem ožujka održava ovogodišnje izdanje Dana komunikacija. Organizatori pomalo otkrivaju detalje programa, a ovog su tjedna najavili još jednog zanimljivog gosta.

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

16.02.2019. komentiraj

U istraživanju koje je Huawei proveo među 2585 ispitanika, Hrvati u ljubavnim odnosima više pišu poruke nego što razgovaraju na mobitel kojeg gotovo stalno nose sa sobom. Tako uređaje redovito nose i u kupaonicu i na WC, a ljubav najčešće izražavaju emojijem i to onim u obliku srca.

Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

15.02.2019. komentiraj

Nakon osam godina sudovanja radni spor Zrinke Makovac je okončan pravomoćnom odlukom Županijskog suda protiv Microsofta Hrvatske. Budući da Microsoft u sudskom postupku nije uspio dokazati utemeljenost razloga za donošenjem odluke o otkazu,  sud  je utvrdio nezakonitost i nelegalnost dobivenog otkaza te presudio u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta potvrdila je za ICTbusiness.info Zrinka Makovac.