Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Prema podacima koje je nedavno objavila analitička kuća IDC u 2012. godini se u svijetu isporučilo ukupno 545,2 milijuna pametnih telefona, odnosno deset posto više nego u 2011. godini. Zanimljivo je da je su za većinu tog prometa bila zaslužna zadnja tri mjeseca – listopad, studeni i prosinac. Tijekom tog razdoblja se isporučila gotovo polovica ukupne godišnje količine, odnosno 219,4 milijuna uređaja, a što predstavlja do sada najveći zabilježeni iznos tijekom jednog kvartala.

Samsung i Apple su dominirali svojim proizvodima, a koji su činili polovicu svih isporučenih uređaja tijekom prošle godine. No ipak, analitičari smatraju kako postoji dovoljno mjesta za dodatnu konkurenciju, a u prilog čemu svjedoče i najnoviji podaci koji pokazuju da su proizvođači pristupačnijih uređaja, poput tvrtki Huawei i ZTE, zabilježili vrlo dobre rezultate, plasirajući se u skupinu pet vodećih svjetskih proizvođača.

Samsung je bio vodeći pojedinačni proizvođač, s ukupnim svjetskim udjelom od 30 posto i rekordnom isporukom od 213 milijuna pametnih telefona u 2012. godini – 113 milijuna više od dosadašnjeg rekorda kojeg je postavila Nokia 2010. godine.

Apple je bio na drugom mjestu, s porastom od 46 posto u odnosu na 2011. godinu, odnosno 135,8 milijuna isporučenih pametnih telefona na svjetskoj razini. Unatoč izdašnim isporukama Apple nije povećao tržišni udio, bilježeći 19 posto kao i u 2011. godini.

Nokia je u 2012. godini zauzela treće mjesto te zabilježila ozbiljan pad tržišnog udjela (sa 16 na 5 posto). Bez obzira na privremeno lošu situaciju analitičari su i dalje optimistični te smatraju da će tvrtka postojećim kvalitetnim portfeljem proizvoda koji se temelji na Windows Phone platformi u nadolazećim mjesecima 2013. godine poboljšati svoju tržišnu poziciju.

U usporedbi s dinamičnim tržištem pametnih telefona isporuke na daleko većem tržištu „običnih mobitela“ bile su daleko manje zanimljive. S oko 1,7 milijarde isporučenih uređaja i neznatnim porastom od 1,9 posto u odnosu na 2011. godinu, može se zaključiti kako 2012. godina u ovom segmentu doista nije donijela ništa novo.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

17.01.2020. komentiraj

Inovacije iza kojih stoje žene činile su u 2017. tek 13,07 posto svih koje su te godine prijavljene te odobrene od strane nadležnih institucija. No, nije u cijelom svijetu tako loša situacija po žene i to se može vidjeti po brojkama Britanskog ureda za intelektualno vlasništvo.

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

17.01.2020. komentiraj

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila. Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

17.01.2020. komentiraj

Centar za europske političke studije (CEPS) istražio je uspješnost europskih zemalja u digitalnom učenju i ustanovio da su Estonija, Nizozemska i Finska napredovale u digitalnom obrazovanju, dok su se Italija i Njemačka našle na začelju ljestvice.