Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Prema podacima koje je nedavno objavila analitička kuća IDC u 2012. godini se u svijetu isporučilo ukupno 545,2 milijuna pametnih telefona, odnosno deset posto više nego u 2011. godini. Zanimljivo je da je su za većinu tog prometa bila zaslužna zadnja tri mjeseca – listopad, studeni i prosinac. Tijekom tog razdoblja se isporučila gotovo polovica ukupne godišnje količine, odnosno 219,4 milijuna uređaja, a što predstavlja do sada najveći zabilježeni iznos tijekom jednog kvartala.

Samsung i Apple su dominirali svojim proizvodima, a koji su činili polovicu svih isporučenih uređaja tijekom prošle godine. No ipak, analitičari smatraju kako postoji dovoljno mjesta za dodatnu konkurenciju, a u prilog čemu svjedoče i najnoviji podaci koji pokazuju da su proizvođači pristupačnijih uređaja, poput tvrtki Huawei i ZTE, zabilježili vrlo dobre rezultate, plasirajući se u skupinu pet vodećih svjetskih proizvođača.

Samsung je bio vodeći pojedinačni proizvođač, s ukupnim svjetskim udjelom od 30 posto i rekordnom isporukom od 213 milijuna pametnih telefona u 2012. godini – 113 milijuna više od dosadašnjeg rekorda kojeg je postavila Nokia 2010. godine.

Apple je bio na drugom mjestu, s porastom od 46 posto u odnosu na 2011. godinu, odnosno 135,8 milijuna isporučenih pametnih telefona na svjetskoj razini. Unatoč izdašnim isporukama Apple nije povećao tržišni udio, bilježeći 19 posto kao i u 2011. godini.

Nokia je u 2012. godini zauzela treće mjesto te zabilježila ozbiljan pad tržišnog udjela (sa 16 na 5 posto). Bez obzira na privremeno lošu situaciju analitičari su i dalje optimistični te smatraju da će tvrtka postojećim kvalitetnim portfeljem proizvoda koji se temelji na Windows Phone platformi u nadolazećim mjesecima 2013. godine poboljšati svoju tržišnu poziciju.

U usporedbi s dinamičnim tržištem pametnih telefona isporuke na daleko većem tržištu „običnih mobitela“ bile su daleko manje zanimljive. S oko 1,7 milijarde isporučenih uređaja i neznatnim porastom od 1,9 posto u odnosu na 2011. godinu, može se zaključiti kako 2012. godina u ovom segmentu doista nije donijela ništa novo.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.