Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Solidan rast prodaje pametnih telefona u 2012. godini

Prema podacima koje je nedavno objavila analitička kuća IDC u 2012. godini se u svijetu isporučilo ukupno 545,2 milijuna pametnih telefona, odnosno deset posto više nego u 2011. godini. Zanimljivo je da je su za većinu tog prometa bila zaslužna zadnja tri mjeseca – listopad, studeni i prosinac. Tijekom tog razdoblja se isporučila gotovo polovica ukupne godišnje količine, odnosno 219,4 milijuna uređaja, a što predstavlja do sada najveći zabilježeni iznos tijekom jednog kvartala.

Samsung i Apple su dominirali svojim proizvodima, a koji su činili polovicu svih isporučenih uređaja tijekom prošle godine. No ipak, analitičari smatraju kako postoji dovoljno mjesta za dodatnu konkurenciju, a u prilog čemu svjedoče i najnoviji podaci koji pokazuju da su proizvođači pristupačnijih uređaja, poput tvrtki Huawei i ZTE, zabilježili vrlo dobre rezultate, plasirajući se u skupinu pet vodećih svjetskih proizvođača.

Samsung je bio vodeći pojedinačni proizvođač, s ukupnim svjetskim udjelom od 30 posto i rekordnom isporukom od 213 milijuna pametnih telefona u 2012. godini – 113 milijuna više od dosadašnjeg rekorda kojeg je postavila Nokia 2010. godine.

Apple je bio na drugom mjestu, s porastom od 46 posto u odnosu na 2011. godinu, odnosno 135,8 milijuna isporučenih pametnih telefona na svjetskoj razini. Unatoč izdašnim isporukama Apple nije povećao tržišni udio, bilježeći 19 posto kao i u 2011. godini.

Nokia je u 2012. godini zauzela treće mjesto te zabilježila ozbiljan pad tržišnog udjela (sa 16 na 5 posto). Bez obzira na privremeno lošu situaciju analitičari su i dalje optimistični te smatraju da će tvrtka postojećim kvalitetnim portfeljem proizvoda koji se temelji na Windows Phone platformi u nadolazećim mjesecima 2013. godine poboljšati svoju tržišnu poziciju.

U usporedbi s dinamičnim tržištem pametnih telefona isporuke na daleko većem tržištu „običnih mobitela“ bile su daleko manje zanimljive. S oko 1,7 milijarde isporučenih uređaja i neznatnim porastom od 1,9 posto u odnosu na 2011. godinu, može se zaključiti kako 2012. godina u ovom segmentu doista nije donijela ništa novo.

Još iz kategorije

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

21.04.2019. komentiraj

Tijekom prošlog vikenda održana su finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje Hrvatske informatičke olimpijade te Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.