Solarni paneli u budućnosti bi mogli i hladiti naše domove

Solarni paneli u budućnosti bi mogli i hladiti naše domove

Foto: DepositPhotos

Solarne ploče na krovovima kuća oduvijek poistovjećujemo s grijanjem prostorija i(li) vode, ali energija koju prikupljaju, solarne ploče mogu pretvoriti i u hlađenje. U ljetnim mjesecima to je savršeno, a ujedno dodatno opravdavaju postojanje solarnih ploča pa se uloženo u njih dodatno isplati.

A tako nešto treba zahvaliti znanstvenicima koji su svoj rad objavili u Jouleu. Uspjeli su postići da ploče kombiniraju dvije tehnologije dok crpe energiju sunca. Također, treba znati i da je sve ovo još uvijek samo prototip pa će proći određeno vrijeme prije nego tehnologija postane komercijalno uporabljiva.

Što se detalja tiče, poznatiji su oni koji kažu da se prikupljene sunčeve zrake pretvaraju u energiju. Ali, postoji i obrnuti proces nazvan radiativno hlađenje, koje se zbiva u trenucima dok se toplina vraća natrag u svemir. Svi objekti gube toplinu prilikom infracrvene radijacije, a dijelovi infracrvenih valova "pobjegnu" u svemir umjesto da se vraćaju natrag k nama. To znači da materijali koji emitiraju te valove postaju hladniji od temperature zraka koji ih okružuje. To je razlog zašto se u prirodi stvara mraz iako nije zima.

U budućnosti bi se na identičan način trebale hladiti zgrade, kuće, razni objekti... bez da se pritom zagađuje okoliš kao u slučaju korištenja klima uređaja. Ali, daleko je tako nešto, znanstvenici su tek uspjeli načiniti uređaj koji na svom vrhu ima solarne ploče, a na dnu je sustav za hlađenje, do kojeg dolazi zahvaljujući pločama na vrhu.

Zasad gornji dio panela tog uređaja može dosegnuti oko šest stupnjeva Celzijevih, ali zato ohlađeni dio jest na oko 48 stupnjeva Celzijevih ispod nule. Dakle, stručnjaci su na dobrom putu da se ova tehnologija implementira u svakodnevicu i kad se to dogodi, ove posebne solarne ploče bit će prekretnica, ne samo u tehnološkom i praktičnom smislu, već i za okoliš.

Još iz kategorije

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.

Raste potražnja za paketskim uslugama

Raste potražnja za paketskim uslugama

10.12.2018. komentiraj

U trećem tromjesečju 2018. na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj vidljiv je rast paketskih usluga.  Ukupno je ostvareno oko 5,4 milijuna paketskih usluga što je za oko 6 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje te 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.