Solarni paneli u budućnosti bi mogli i hladiti naše domove

Solarni paneli u budućnosti bi mogli i hladiti naše domove
DepositPhotos

Solarne ploče na krovovima kuća oduvijek poistovjećujemo s grijanjem prostorija i(li) vode, ali energija koju prikupljaju, solarne ploče mogu pretvoriti i u hlađenje. U ljetnim mjesecima to je savršeno, a ujedno dodatno opravdavaju postojanje solarnih ploča pa se uloženo u njih dodatno isplati.

A tako nešto treba zahvaliti znanstvenicima koji su svoj rad objavili u Jouleu. Uspjeli su postići da ploče kombiniraju dvije tehnologije dok crpe energiju sunca. Također, treba znati i da je sve ovo još uvijek samo prototip pa će proći određeno vrijeme prije nego tehnologija postane komercijalno uporabljiva.

Što se detalja tiče, poznatiji su oni koji kažu da se prikupljene sunčeve zrake pretvaraju u energiju. Ali, postoji i obrnuti proces nazvan radiativno hlađenje, koje se zbiva u trenucima dok se toplina vraća natrag u svemir. Svi objekti gube toplinu prilikom infracrvene radijacije, a dijelovi infracrvenih valova "pobjegnu" u svemir umjesto da se vraćaju natrag k nama. To znači da materijali koji emitiraju te valove postaju hladniji od temperature zraka koji ih okružuje. To je razlog zašto se u prirodi stvara mraz iako nije zima.

U budućnosti bi se na identičan način trebale hladiti zgrade, kuće, razni objekti... bez da se pritom zagađuje okoliš kao u slučaju korištenja klima uređaja. Ali, daleko je tako nešto, znanstvenici su tek uspjeli načiniti uređaj koji na svom vrhu ima solarne ploče, a na dnu je sustav za hlađenje, do kojeg dolazi zahvaljujući pločama na vrhu.

Zasad gornji dio panela tog uređaja može dosegnuti oko šest stupnjeva Celzijevih, ali zato ohlađeni dio jest na oko 48 stupnjeva Celzijevih ispod nule. Dakle, stručnjaci su na dobrom putu da se ova tehnologija implementira u svakodnevicu i kad se to dogodi, ove posebne solarne ploče bit će prekretnica, ne samo u tehnološkom i praktičnom smislu, već i za okoliš.