Softver za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva vraća krive rezultate

Softver za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva vraća krive rezultate

Foto: DepositPhotos

Softver za prepoznavanje lica daleko je od savršenog, pokazalo se u mnogo slučajeva, ali onaj koji se u javnost odlučila plasirati britanska Metropolitan Police posebno iznenađuje. Naime, sve što je analizirala korištenjem senzora za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva pokazalo se krivim.

Naime, samo dvaput se u 104 slučaja softver oglasio alarmom te bio u pravu prilikom pretrage osoba koje su osumnjičene za neku kriminalnu radnju. Još gore stoji policija u južnom Walesu, koja je od lipnja prikupila 2400 lažnih prijava, koje su sugerirale da su točne. Znak je to nesavršenstva i nemogućnosti oslanjanja na novu tehnologiju. Dokaz je to i da treba još uvelike raditi na njoj.

Ali, nekako se to ne čini jer prvi su put problemi analizirani i u detalje opisani početkom prošle godine od strane istraživača s američkog sveučilišta Sjeverna Karolina. Pokazali su pritom sustav koji je pobijedio softver za prepoznavanje lica. Od čak pet softvera za prepoznavanje lica - KeyLemon, Mobius, TrueKey, BioID i 1D – njih četiri je priznalo poraz. Uspješnost oko prepoznavanja lica kretalo se između 55 do 85 posto, a sigurnosni stručnjaci u ovome vide veliki problem.

Sustavi za prepoznavanje lica griješe u slučajevima kada treba prepoznati da li je stvarna osoba ispred kamere ili samo neki model te vrste. Infracrvena tehnologija bi tu trebala pomoći, a još se spominje i problem oko realistične teksture za dijelove lica. Dakle, koliko god smo se radovali nekim novim oblicima zaštite i smatrali da nam najnovija tehnologija može pomoći, čini se da u stvarnosti to i nije baš tako.

Očito je da treba proći još dosta vremena dok se biometrija ne usavrši, a svaki novi eksperiment istraživača gdje se dokazuje nepouzdanost sustava samo je poticaj da se poslu pristupi ozbiljnije i odgovornije. Zato policija mora biti opreznija i ne oslanjati se slijepo na sustav koji još uvijek nije spreman za korištenje u praksi. A osim Britanaca, ovom (neuspješnom) metodom prepoznavanja koriste se u Australiji i Kini.

Još iz kategorije

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

20.10.2018. komentiraj

U zagrebačkom Plaza Event Centru danas će se održati osamnaesto izdanje Fotosajma. Na tom, sada već tradicionalnom događaju, posjetitelji će imati prigodu vidjeti brojne novitete.

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

19.10.2018. komentiraj

Microsoft Hrvatska u Zagrebu je pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day u Zagrebu, koja je po prvi put okupila stručnjake iz domaće Dynamics 365 zajednice. Iz Microsofta ističu da je cilj ovakvog okupljanja razmijeniti iskustva među partnerima, podijeliti najnovije obavijesti iz područja licenciranja te informirati o najnovijim promjenama u sferi portfelja proizvoda Dynamics 365, kao i razmijeniti mišljenja i ideje o trenutnim izazovima i postignućima unutar same zajednice.

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

19.10.2018. komentiraj

Kartaška igra Exploding Kittens namijenjena djeci starijoj od sedam godina možda nikad ne bi ugledala svjelot dana da nije bilo Kickstartera, gdje su ljudi sami donirali novac kako bi projekt uspio. Jer, zbog imena nijedna vodeća kompanija na tržištu kartaških igara nije željela poduprijeti financijski Exploding Kittens.