Snižene procjene Samsungove prodaje pametnih telefona

Snižene procjene Samsungove prodaje pametnih telefona
Fotolia

Analitičari su se čini se preračunali što se tiče prognoza za Samsungovu smartphone prodaju, koju sada nazivaju beznadno optimističnom i marketinškom čarolijom.
Woori Investment & Securities, jedna od najvećih južnokorejskih sigurnosnih tvrtki smanjila je izglede za Samsungovu zaradu i ciljanu cijenu dionice.

To je bio prvi put da je prilagodila svoje stajalište, a od tada se pokrenuo veliki val opadanja rejtinga kojeg su urušili analitičari uključujući JPMorgana, Morgan Stanleya i Goldman Sachsa koji su još jednom detaljno pregledali njihove pretpostavke o tome koliko će dobro Samsungov Galaxy S4, najnoviji smartphone na tržištu, proći kod kupaca i kritičara.

Samsungov veliki udio na high-end smartphone tržištu je također uvjerio neke analitičare da umanjuju industrije podatke koji upućuju na brzo zasićenje tog segmenta tržišta, a to je stvarnost koja nikako ne ide niz dlaku prodaji Appleovog iPhonea 5.

KB Investment & Securities analitičar Byun Hanjoon rekao je za Reuters da je većina prognostičara, uključujući i njega, bila uvjerena kako će Samsung opet probiti sve rekorde, upravo jer je to Samsung. "Oni su i prije potukli sva očekivanja, što je mnoge navelo da vjeruju da je S4 dužna nastaviti takvu tradiciju. Također je naglasio kako su očekivanja za inovacije spuštena, ali da ne misli kako će u budućnosti biti ovoliko brujanja oko lansiranja novih proizvoda kao što je bilo i do sada.

Problem je, čini se u tome, što je tržište za high-end smartphone poput Galaxy S4 i iPhone 5 za sada došlo do zasićenja, dok se sve radnje preusmjeravaju više prema uređajima niske ili srednje razine koji su pristupačni za potrošače na tržištima u nastajanju. Zbog toga, Reuters navodi da je "17 od 43 analitičara umanjilo njihovu procjenu Samsungove zarade, što dovodi do 0,6 postotnog pada u njihovoj prosječnoj prognozi za tvrtkinu zaradu između travnja i lipnja na 9 milijarda dolara“.

Iako bi 9 milijardi dolara tromjesečne dobiti predstavljalo rekordnu zaradu za Samsung, to je još uvijek ispod astronomskih brojki koje su mnogi analitičari očekivali, a također je veliki razlog zašto Samsungova dionica nije porasla u posljednjih nekoliko tjedana.