Snažan rast tržišta povezanih vozila

Snažan rast tržišta povezanih vozila
DepositPhotos

Broj povezanih vozila u uporabi dosegnut će 367 milijuna globalno 2027. godine, sa 192 milijuna 2023., prema Juniper Researchu. Ovaj rast od 91 posto bit će potaknut napretkom ADAS-a (Advanced Driver Assistance Systems) i povećanjem mogućnosti infotainment sustava u vozilu.

Istraživanje je identificiralo mogućnosti velike brzine i niske latencije 5G kao transformativne za ove ciljeve, a za realizaciju je potrebna učinkovita suradnja između proizvođača originalne opreme i operatera. Istraživanje je pokazalo da su operateri kritični za otključavanje novih slučajeva upotrebe, kao što su autonomna vožnja i infotainment s velikim brojem podataka putem 5G; predstavlja priliku od 3,6 milijardi dolara za omogućavanje 5G povezivosti 2027. na globalnoj razini.

“5G može omogućiti proizvođačima originalne opreme za automobile da nadograde iskustvo u vozilu. Na tržištu vozila koje prelazi na električna vozila, poboljšanje korisničkog iskustva je ključno. Operatori imaju ključnu ulogu u omogućavanju toga na pouzdan način, što ih čini partnerima izbora dok se njihove 5G mreže brzo šire,“ objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Istraživanje predviđa da će do 2027. gospodarska vozila činiti samo 20 posto povezanih vozila diljem svijeta, što predstavlja malo povećanje u odnosu na 16 posto do kraja 2023. Istraživanje je pokazalo da dizajn gospodarskih vozila ne iskorištava povezanost osim jednostavnih značajki hitnih poziva i osnovni povezani informacijsko-zabavni sustavi, iako se to mijenja jer tvrtke prioritet daju mogućnostima praćenja i logistike. U skladu s tim, istraživanje je preporučilo da proizvođači originalne opreme za automobile daju prioritet integracijama sa zajedničkim sustavima za praćenje voznog parka izvan tvornice kako bi se maksimizirale prednosti povezivanja i omogućilo vlasnicima komercijalnih voznih parkova da maksimiziraju učinkovitost u svojim procesima.