Snažan rast rješenja mobilnosti

Snažan rast rješenja mobilnosti

Foto: DepositPhotos

MaaS (Mobility-as-a-Service) će do 2027. globalno generirati prihod od 92 milijarde USD; u odnosu na 20 milijardi dolara u 2022., prema Juniper Researchu. Uz rast od 357 posto tijekom razdoblja, glavni pokretači bit će cijena i praktičnost MaaS rješenja te povećana ulaganja u MaaS infrastrukturu.

Izvješće predviđa da će se do 2027. godine 65 posto globalnog MaaS prihoda generirati putem pretplata – uz paušalnu mjesečnu naknadu, korisnici dobivaju pristup raznim prijevoznim uslugama, pružajući isplativiju i praktičniju tranzitnu ponudu. Međutim, izvješće predviđa da će trenutna uporaba ad hoc modela naplate i dalje biti ključna u poticanju povjerenja potrošača; omogućujući potencijalnim korisnicima da isprobaju MaaS putovanja uz jednokratnu naknadu. Ad hoc modeli omogućuju korisnicima da plate jedno putovanje, umjesto obvezivanja na stalnu pretplatu.

„Mogućnost plaćanja jednog putovanja u aplikaciji, unatoč korištenju više načina prijevoza, stvorit će značajne uštede troškova za korisnike, u usporedbi s pojedinačnim uslugama prijevoza. MaaS platforme moraju promicati ove uštede kako bi privukle korisnike od uhodanih prijevoznih usluga prema planovima pretplate za MaaS usluge,” primijetila je autorica istraživanja Cara Malone.

Kako se urbano stanovništvo povećava tijekom sljedećih pet godina, tijela za planiranje prijevoza moraju razmotriti potencijal MaaS rješenja za ublažavanje zagušenja i smanjenje zagađenja od privatnih vozila. Izvješće poziva nadležna tijela za planiranje prijevoza da zauzmu holistički pristup urbanoj mobilnosti integracijom MaaS-a u širi ekosustav pametnog grada kako bi iskoristili podatke u stvarnom vremenu sa senzora pametnog grada i maksimalno smanjili zagušenje i zagađenje.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.