Snažan rast rješenja mobilnosti

Snažan rast rješenja mobilnosti
DepositPhotos

MaaS (Mobility-as-a-Service) će do 2027. globalno generirati prihod od 92 milijarde USD; u odnosu na 20 milijardi dolara u 2022., prema Juniper Researchu. Uz rast od 357 posto tijekom razdoblja, glavni pokretači bit će cijena i praktičnost MaaS rješenja te povećana ulaganja u MaaS infrastrukturu.

Izvješće predviđa da će se do 2027. godine 65 posto globalnog MaaS prihoda generirati putem pretplata - uz paušalnu mjesečnu naknadu, korisnici dobivaju pristup raznim prijevoznim uslugama, pružajući isplativiju i praktičniju tranzitnu ponudu. Međutim, izvješće predviđa da će trenutna uporaba ad hoc modela naplate i dalje biti ključna u poticanju povjerenja potrošača; omogućujući potencijalnim korisnicima da isprobaju MaaS putovanja uz jednokratnu naknadu. Ad hoc modeli omogućuju korisnicima da plate jedno putovanje, umjesto obvezivanja na stalnu pretplatu.

„Mogućnost plaćanja jednog putovanja u aplikaciji, unatoč korištenju više načina prijevoza, stvorit će značajne uštede troškova za korisnike, u usporedbi s pojedinačnim uslugama prijevoza. MaaS platforme moraju promicati ove uštede kako bi privukle korisnike od uhodanih prijevoznih usluga prema planovima pretplate za MaaS usluge,“ primijetila je autorica istraživanja Cara Malone.

Kako se urbano stanovništvo povećava tijekom sljedećih pet godina, tijela za planiranje prijevoza moraju razmotriti potencijal MaaS rješenja za ublažavanje zagušenja i smanjenje zagađenja od privatnih vozila. Izvješće poziva nadležna tijela za planiranje prijevoza da zauzmu holistički pristup urbanoj mobilnosti integracijom MaaS-a u širi ekosustav pametnog grada kako bi iskoristili podatke u stvarnom vremenu sa senzora pametnog grada i maksimalno smanjili zagušenje i zagađenje.