Snažan rast broja korisnika udaljenog nadzora pacijenata

Snažan rast broja korisnika udaljenog nadzora pacijenata
DepositPhotos

Ukupan broj pacijenata koji koriste rješenja RPM (Remote Patient Monitoring) dosegnut će 115,5 milijuna globalno do 2027. godine, što je jednako 1,4 posto ukupne populacije, prema Juniper Researchu. To je povećanje u odnosu na samo 75 milijuna u 2023.

Ovaj rast od 67 posto potaknut je većim pritiskom na zdravstvene sustave, uključujući nedostatak kliničkog osoblja i ograničen prostor u bolnicama, što dovodi do potrebe za alternativnim rješenjima zdravstvene skrbi. RPM omogućuje premještanje skrbi izvan preopterećenih zdravstvenih ustanova; povećanje učinkovitosti pružatelja zdravstvenih usluga. RPM rješenja obuhvaćaju različite uređaje za praćenje zdravlja koji omogućuju kontinuiranu komunikaciju između pacijenata i pružatelja zdravstvenih usluga, bez potrebe za bliskim kontaktom.

Istraživanje je predvidjelo da će do 2027. biti 90 milijuna srčanih pacijenata koji će koristiti RPM rješenja. S obzirom na visoku globalnu prevalenciju srčanih bolesti, izvješće preporučuje da pružatelji zdravstvenih usluga koriste RPM rješenja za praćenje otkucaja srca i krvnog tlaka srčanih pacijenata kod kuće kako bi smanjili broj pacijenata u bolnicama. RPM rješenja također će neizravno smanjiti stope prijenosa bolesti i ublažiti pritisak na zdravstvene sustave smanjenjem potražnje za bolničkim krevetima.

„Postoje različiti povezani uređaji koji se mogu koristiti za praćenje srčanih pacijenata, primjerice, monitori krvnog tlaka i otkucaja srca, što može biti izazovno za manje tehnološki pismene pacijente. Prodavači moraju dati prioritet pojednostavljenju uređaja putem poboljšanja softvera, dok također uključuju edukaciju pacijenata kako bi se poboljšali rezultati zdravstvene skrbi“, primijetila je autorica istraživanja Cara Malone.

Izvješće je pozvalo pružatelje zdravstvenih usluga da u potpunosti iskoriste podatke generirane porastom usvajanja RPM uređaja. Kako bi se maksimizirale koristi, preporučeno je da RPM usluge u potpunosti uključe AI u svoja rješenja kako bi zdravstvenim radnicima omogućili poboljšanje učinkovitosti procesa medicinske trijaže kroz prediktivni proaktivni model pružanja zdravstvene skrbi.