Smart checkout tehnologije će do 2025. provesti transakcija u visini 387 milijardi dolara

Smart checkout tehnologije će do 2025. provesti transakcija u visini 387 milijardi dolara
DepositPhotos

Vrijednost transakcija procesuiranih kroz korištenje pametne tehnologije za prijavu (eng. smart checkout technologies), koje podrazumijevaju bezkontaktni model rada, dosegnut će 387 milijardi američkih dolara u 2025. Primjerice, u ovoj godini vrijednost je na svega dvije milijarde dolara pa je jasno koliki se potencijal krije u ovoj tehnologiji.

Tako nešto u svojoj prognozi navodi Juniper Research te tvrdi da će takva "pametnija tehnologija" korisnicima uvelike pojednostaviti iskustvo prvenstveno zbog činjenice da se uklanja potreba za tradicionalnom prijavom. Umjesto toga, uvodi se ova "usputna", gdje se sve izvodi bez ikakvog kontakta, zastoja, dodira i rizika.

Naravno, pandemija koronavirusa ubrzala je razvoj ove vrste tehnologije, ali na njoj se radi otprije. Samo, potrebe su se promijenile pa su trgovine morale prilagoditi poslovanje i omogućiti novi način provođenja transakcija kako bi ljudi u ovo vrijeme krize mogli bez ikakvog rizika obavljati kupovinu. Kad se vidjelo koliko sve to olakšava proces, krenulo se u daljnji razvoj, prvenstveno jer je tehnologija uvelike prihvaćena.

Ubrzo su se vidjeli rezultati implementacije jer troškovi su se smanjili, a inovacije dalje idu u smjeru dodatnog olakšanja samog procesa izvođenja pametne tehnologije za prijavu, u smislu da svi uključeni osjećaju dodatni komfor. A to se može postići uz još poneko ulaganje, pa je jasno da će kroz prve godine samo veći trgovinski lanci izvesti sve na zamišljeni način. On podrazumijeva umjetnu inteligenciju.

Ne samo u smislu olakšanja izvođenja procesa prijave, već i kroz chatbotove koji bi dodatno korisnicima pomogli u njihovu iskustvu kupovine, obavljanja transakcija, ali i raznih drugih područja od interesa. Sav taj trud prema što izraženijoj učinkovitosti će dovesti do ulaganja iznad 23 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju za pet godina. Primjerice, u ovoj godini ona su na nešto malo iznad pet milijardi dolara.

Sve to potrebno je kako bi "fizičke" trgovine mogle parirati online trgovinama, koje se odavno oslanjaju na umjetnu inteligenciju i procese koji se odvijaju brzo, neometano i efikasno.

Također, na kraju treba naglasiti da je RFID (radio-frequency identification) tehnologija ključna kako bi se omogućila kvalitetna analitika unutar proizvodnog lanca. Zato će dodatno prosperirati i RFID vezane isporuke u maloprodaji dosegnut će 32 milijarde u 2025., osjetno više no devet milijardi iz 2020.