Smanjenje PDV-a na pojedine industrije dugoročno se ostvaruju višemilijunske koristi za proračun i veća zaposlenost

Smanjenje PDV-a na pojedine industrije dugoročno se ostvaruju višemilijunske koristi za proračun i veća zaposlenost

Odbori za beauty industriju i Odbor za sport i fitness udruge Glas poduzetnika napravili su analize efekta smanjenja stope PDV-a na 13% za frizerske usluge i fitness. Analize za frizere su napravljene na temelju podataka iz istraživanja stanja frizerske industrije u Republici Hrvatskoj 2020. godine, a referentni uzorak je bio 850 poslovnih subjekata, što je 17% ukupno frizerske industrije.

Analiza je napravljena na razdoblje od 5 godina s uključenim trenutačnim stanjem frizerske industrije te projekcijom scenarija (pesimistični, realistični i optimistični, detalji u prilogu maila).

Prihodi su kalkulirani na osnovu strukture frizerskih salona prema prihodima za ulazak u sustav PDV-a, povećanju broja zaposlenika po godinama, prihodima od PDV-a kroz potrošnju osobnog dohotka novozaposlenih, prihodima od PDV-a kroz uplate frizerskih salona te prihodima kroz uplatu doprinosa novozaposlenih u frizerskoj industriji.

“Frizerstvo je jedna od rijetkih profesija koja je preživjela promjene koje nam je donio internet. Frizerski saloni, uglavnom mali obrti, su uspjeli opstati i održati poslovanja na ulicama naših gradova kao i u manjim mjestima i selima. To su prostori od lokalnog značaja te su mjesta društvenog povezivanja građana. Frizerska poslovanja u svim tim mjestima pružaju mogućnost zaposlenja. Na žalost, broj obrtničkih poslovanja koja opstaju na ulicama svih naših gradova su u opadanju te bi ovakva pomoć potakla i pomogla očuvanje takvih poslovanja. Potrebno je ozbiljnije pristupiti problemima frizerske struke s obzirom na njezin značaj u društvu. Za vrijeme nedavne karantene shvatili smo koliko je ljudima važna osobna urednost koju im pružaju frizerski profesionalci. Stoga je važno olakšati opstanak frizerskog poslovanja zbog svih koristi koje ono pruža zajednici. Iz tog razloga pokrenuta je inicijativa za smanjenje PDV-a koja bi u konačnici donijela dobrobit svima“, rekao je Denis Vidović iz Odbora za beauty industriju udruge Glas poduzetnik.

Iz analiza i procjena koje je napravio Ivica Pavlačić iz Odbora za beauty industriju udruge Glas poduzetnik, jasno je vidljivo kako bi smanjivanjem opće stope PDV-a za frizerske usluge na 13%, došlo do mnogo većeg broja frizerskih salona u sustavu PDV-a te do povećanja broja zaposlenika u frizerskoj industriji što bi za rezultat imalo ukupni prihod od 22 milijuna kuna od svih kumulativnih efekata u periodu od 5 godina. Stoga smanjenje opće stope PDV-a na 13% na frizerske usluge ima itekako pozitivan efekt na cjelokupno društvo, a pridonosi i smanjenju sive ekonomije. Prema realističnom scenariju očekuje se tako rast od 154% frizerskih salona koji kroz 5 godina ulaze u sustav PDV-a, ukupni porast od 1.250 novo zaposlenih u razdoblju od 5 godina, ukupni porast od 37,4 milijuna kuna prihoda PDV-a od potrošnje osobnog dohotka novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

Uz to, izravnim sumarnim efektom možemo očekivati ukupni dodatni prihod od 18 milijuna kuna od uplate PDV-a od salona i novozaposlenih u razdoblju od 5 godina, povrh navedenog možemo očekivati dodatni prihod od 4 milijuna kuna od uplate doprinosa novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

Fitness centri, prostori s relativno velikim troškovima poslovanja uspjeli su opstati i održati se unatoč činjenici da su izgubili najprofitabilniji dio godine i time ušli u gubitke. Opće je poznato da sama tjelovježba potiče jačanje imuniteta, a samim time služi kao obrana od bolesti. Osim iznimnih benefita koje omogućavaju svojim članovima, fitness centri također su mjesta koja pružaju brojna radna mjesta. Nakon karantene radi COVID-a 19, broj fitness centara i zaposlenih u ovoj industriji u velikom je padu, te bi se smanjenjem stope PDV-a s 25% na 13% potaklo i pomoglo očuvanju kako samog poslovanja, tako i radnih mjesta.

Razlozi za smanjenje PDV-a na usluge u fitness centrima pokazuju, tvrde u UGP-u, da više novca za državni proračun jer vlasnici fitness centara ne bi imali potrebu otvoriti udrugu ili drugu pravnu osobnost zbog izbjegavanja plaćanja PDV-a, ristupačnost fitness centara općoj populaciji stanovništva, povećanje produktivnost radnika te smanjenje pritiska na zdravstveni i mirovinski sustav zbog boljeg zdravstvenog stanja.

Uz to, realne financijske izvještaje i smanjenje rada u sivoj zoni te dodatna zapošljavanja i veće plaće djelatnika. “Hrvatska ima najveću stopu PDV-a od svih zemalja Europske unije, tek Danska i Švedska imaju 25% stope PDV-a kao i mi, ali su kod njih stope PDV-a za teretane znatno manje. Smanjivanjem PDV-a država bi poticala legalno poslovanje te bi na kraju imala veće prihode. U prilog ovoj teoriji ide slična praksa koja se primjenjuje kod ugostitelja koji su smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem strože fiskalne politike sve više punili državni proračun. Za vrijeme nedavne karantene shvatili smo koliko je ljudima važna fizička aktivnost i društvena povezanost koju fitness centri provode, ne samo za fizičko, već - još važnije- i mentalno zdravlje. Iz tog razloga pokrenuta je inicijativa za smanjenje PDV-a koja bi u konačnici donijela dobrobit svima“, rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport i fitness udruge Glas poduzetnika.

Još iz kategorije

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.