Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Slušanje sretne glazbe može vas učiniti kreativnijima

Foto: Pixabay

Kreativnost je nešto čemu mnogi od nas teže, ne samo na poslovnom već i privatnom planu, a način da bismo do nje došli u trenucima kad nam je nedostaje jest u slučaju pozitivne glazbe, vesele glazbe. I to po mogućnosti one s top ljestvica, odnosno, one koja je bila na top ljestvicama.

Možda zvuči čudno i nevjerojatno, ali upravo to jest zaključak istraživanja koje je objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE. Proveli su ga nizozemski znanstvenici sa sveučilišta Radboud u Nijmegenu, a lider tima bio je psiholog Simone Ritter. I sve što govori studija kojoj je na čelu zapravo ima podlogu dok razmislimo.

Glazba utječe na raspoloženje, to nije nimalo sporno. Možemo od nje biti sretniji, tužniji, agresivniji, depresivniji... No, napokon imamo i formulu za kreativnost.

"Kreativnost je jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća jer omogućava nam priliku nositi se sa svim izazovima modernog doba. Ipak živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja pa ono što je danas vrijedilo sutra više ne vrijedi. I tako u krug. Samo uz kreativnost možemo odgovoriti na adekvatan način takvoj situaciji", rekao je Ritter.

Inače, u svom je istraživanju obuhvatio 155 ispitanika, koji su bili podijeljeni u različite grupe, kojima bi se potom puštala različita glazba. Od sjetne, usporene, ubrzane, agresivne, sretne... Čak bi ih se puštalo i da ispunjavaju zadane zadatke u potpunoj tišini. i pokazalo se da sretna glazba pali.

Upravo kad bi nju slušali, bez obzira sviđa li im se svjesno ili ne, ispitanici bi bilježili najbolje moguće rezultate na polju fleksibilnog i fluentnog razmišljanja. Kad je pak riječ o konvergentnoj kreativnosti, ona bi se isticala samo u situacijama kad vlada potpuna tišina.

Na kraju priče, jasno je, ako imate problema s kreativnosti, pokrenite na nekoj od platformi pop hitove jer oni su u velikoj većini sretni. I promatrajte rezultate po pitanju vaše kreativnosti...

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.