Skoro 50 posto ispitanika provodi do 10 sati ispred svog prijenosnog računala

Skoro 50 posto ispitanika provodi do 10 sati ispred svog prijenosnog računala
DepositPhotos

Huawei je proveo istraživanje u Hrvatskoj o tome koliko su prijenosna računala postala neophodna za život. Istraživanje provedeno na 49 posto muškaraca i 51 posto žena pokazalo je da se 55 posto ispitanika u potpunosti slaže kako bi im bilo lakše kad bi koristili isto računalo na poslu i kod kuće.

Čak 68 posto ispitanika održava kontakt sa svojom obitelji uživo, no 38 posto njih to čini uz pomoć tehnologije.

Globalna pandemija sve nas je uzdrmala i promijenila naše radne navike. Ove godine je 40 posto ispitanika posao obavljalo kombinirano, radom iz ureda te radom od kuće. Kako bi rad od kuće bio jednako efikasan kao rad iz ureda, potrebno je osigurati odgovarajuću radnu atmosferu, a prije svega, potrebno je posjedovati i prijenosno računalo. Naravno, to vrijedi za one čiji posao uključuje rad na računalu, a istraživanje je pokazalo da je takvih 96 posto, dok 92 posto ispitanika posjeduje prijenosno računalo. Među njima, 46 posto je zadovoljno svojim računalom dok ostatak ispitanika smatra kako je možda vrijeme za promjenu. Od svih ispitanika, čak 88 posto dolazi iz Zagreba, dok je 47 posto njih staro između 26 i 35 godina.

Pri radi na daljinu, važno je zadržati istu razinu efikasnosti koju postižemo u uredu. U tome nam mogu pomoći prenosivi uređaji, odnosno prijenosna računala, a bilo bi idealno kada bi isti uređaj mogli koristiti u poslovne, ali i u privatne svrhe. Podatci istraživanja otkrivaju nam kako 84 posto ispitanika koristi isto računalo u privatne i poslovne svrhe.

S obzirom da gotovo 50 posto ispitanika, dnevno provede i do 10 sati koristeći prijenosno računalo, ono mora imati dobre performanse. Kada pomislimo na performanse prijenosnog računala, prvo nam na pamet pada snaga procesora, a čak 66 posto ispitanika smatra kako je upravo snaga procesora, najbitniji faktor pri odabiru novog laptopa. Nakon snažnog procesora, sljedeći faktor kojeg 63 posto ispitanika smatra najvažnijim jest kapacitet radne memorije. Čak 53 posto ispitanika smatra kako je kod laptopa najvažnija snažna baterija.

Kvaliteta ekrana bitna je 47 posto ispitanika. Mogućnost povezivanja laptopa s drugim uređajima bitna je svakom petom ispitaniku, a 63 posto njih svoj laptop uparuju s pametnim telefonom, 39 posto sa slušalicama, a 37 posto s monitorom. Također, zanimljivo je da čak 88 posto ispitanika smatra kako je mogućnost pohrane osjetljivih podataka važna.