Singapur pametni grad 2018. godine

Singapur pametni grad 2018. godine
Fotolia ilustracija

Grad Singapur izabran je za Pametni grad 2018. na Smart City Expo World Congressu, koji prepoznaje projekte pametnih gradova, urbanih inovacija i industrija koje potiču transformaciju. A u vremenu kad gradovi diljem svijeta teže prema povezanosti i jednostavnosti, velika je stvar dobiti takvu nagradu.

Jer, Singapur se uistinu trudi biti moderan, trudi se implementirati nove tehnologije u svoju svakodnevicu i to čini odlično. Nije to sve, Singapur zahvaljujući načinu na koji uspijeva realizirati pametna rješenja u urbanu okolinu, jest primjer ostalima kako savladati određene prepreke.

“Bez ikakve sumnje, Singapur je postao primjer urbane transformacije i načina kako implementirati pametna urbana rješenja na značajan i svrsishodan način, koji ne samo da donosi poboljšanja po pitanju gradskih usluga i službi već čini život kvalitetnijim i građanima", stoji u objašnjenju nagrade za Singapur, koji je već ranije ove godine dobio nagradu za najbolji pametni grad Azije.

Inače, pametan grad se može najjednostavnije definirati kao sustav koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije da zadovolji sve potrebe svojih građana te unaprijedi učinkovitost gradskih usluga. Pametan grad uz to smanjuje troškove i potrošnju energije, što stvara čišći okoliš i podiže životni standard stanovnika.

Konkretno, pametan grad integrira sve funkcije javnih usluga poput rasvjete, prometa ili proizvodnje energije te tako povećava njihovu efikasnost, smanjuje troškove električne energije, ubrzava komunikaciju među spomenutim podsustavima i znatno smanjuje emisije CO2.

Prema prognozama, 2050. godine čak 70 posto svjetske populacije živjet će u gradovima te oni moraju biti održivi i samodostatni i pružati kvalitetan život svim svojim građanima, a to znači pametnu infrastrukturu i održivo korištenje resursa u svom urbanom okruženju.

I uvijek će biti upamćeno da je Singapur bio jedan od predvodnika, primjer ostalima i pokazatelj kojim putem treba krenuti da bi se zakoračilo u budućnost.