Sindikati u Velikoj Britaniji traže skraćivanje radnog tjedna na 4 dana

Sindikati u Velikoj Britaniji traže skraćivanje radnog tjedna na 4 dana
Fotolia

Tehnologija bi trebala donijeti napredak, ali unatoč činjenici da to jest učinila i da je ubrzala razne procese u svakodnevici pojedinca, bilo da se radi o njegovu privatnom ili poslovnom životu, posla kao da nikad nije bilo više. Tome žele stati na kraj u Trgovinskom sindikatu Velike Britanije (Trade Union Congress - TUC) pa pozivaju na promjene zakona.

Prema prijedlozima koje su uputili preko glavne tajnice Frances O'Grady, želja je da se radnicima smanji broj sati i omogući više slobodnog vremena. Konkretnije, žele tjedan od četiri radna dana, odnosno, 32 sata. Ali, uz to žele i veće plaće za zaposlene jer smatraju da u ovoj situaciji distribucija bogatstva nije adekvatno raspodijeljena te da koristi od novih tehnologija imaju samo oni na vrhu.

"U 19. stoljeću sindikati su se izborili za osmosatni radni dan. u 20. stoljeću izborili su se za dva slobodna dana u tjednu i plaćene godišnje odmore. Pa, ajmo u 21. stoljeću povećati ambicije i izboriti se za četverodnevni radni tjedan, ali i pristojne plaće za sve zaposlene. Vrijeme je da se bogatstvo od novih tehnologija počne dijeliti, a ne dopuštati da oni na vrhu sve zgrabe samo za sebe, kazala je O'Grady.

Kao primjer navodi Amazon, kompaniju koja je nedavno premašila vrijednost od blijun američkih dolara, čiji radnici u Velikoj Britaniji rade u katastrofalnim uvjetima, ne stignu obaviti nuždu ili nešto pojesti jer su rezultati koje moraju ostvariti iznimno nerealni. Dakle, oni na vrhu od noviteta ostvaruju bogatstvo, oni koji rade su u istom položaju, samo im se gomila količina posla i povećavaju kriteriji koje treba ostvariti za identičnu plaću.

Sve ovo nije govorila bez razloga, nedavna istraživanja pokazala su da četiri od pet radnika u Velikoj Britaniji želi da im radni tjedan bude četiri umjesto pet dana. Po tome je jasno da u željama TUC nije usamljen.