Simple Air traži 125 milijuna dolara odštete od Googlea

Simple Air traži 125 milijuna dolara odštete od Googlea

Foto: Fotolia

Prema sudskoj presudi koja je donesena prije nešto više od tjedan dana, Google bi zbog povrede patenata koja se odnosi na korištenje push notifikacija na Androidu, mogao platiti visoku kaznu.

Patenti su u vlasništvu kompanije Simple Air, koje se,prema informacijama s njihove web stranice, bavi licenciranjem novih tehnologija. Iako bi ovu kompaniju mogli nazvati patentnim „trolom“, Google je uhvaćen u kršenju patenata i sada mora kaznu.

U ovom slučaju radi se o patentu koji obuhvaća sustav i postupak za prijenos podataka. Porota je utvrdila da je svih pet točaka koje je kompanija Simple Air navela u tužbi protiv Googlea, valjano. Prema priopćenju kompanije Simple Air, Google je njihov patent koristio u Google Cloud Messaging i Android Cloud to Device Messaging uslugama.

O ovom patentu se već podosta pisalo kada je Simple Air u prvoj polovici 2013. godine podigao tužbe protiv Applea, BlackBerrya i Microsofta. Većina tuženih tvrtki se nagodilo s kompanijom Simple Air oko licenciranja, čime su izbjegli dodatno plaćanje kazni.

Porota je u slučaju kompanija Google i Simple Air došla do zaključka da je Google neovlašteno koristio patent, međutim nisu uspjeli jednoglasno odlučiti o visini štete koju je Google počinio. Simple Air u tužbi traži odštetu od 125 milijuna dolara, međutim kako prva porota nije uspjela jednoglasno odlučiti o visini odštete, tu dužnost će preuzeti nova porota koja će odlučiti koliku odštetu će Google morati isplatiti za kršenje patenata.

Iako za nas smrtnike 125 milijuna dolara zvuči nevjerojatno, za Google koji kvartalno zarađuje 14 milijardi dolara ovaj je iznos prava sitnica. Google godišnje zarađuje oko 60 milijardi dolara, stoga nije jasno zašto se nije nagodio kao i ostale tvrtke.

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.