Simple Air traži 125 milijuna dolara odštete od Googlea

Simple Air traži 125 milijuna dolara odštete od Googlea

Foto: Fotolia

Prema sudskoj presudi koja je donesena prije nešto više od tjedan dana, Google bi zbog povrede patenata koja se odnosi na korištenje push notifikacija na Androidu, mogao platiti visoku kaznu.

Patenti su u vlasništvu kompanije Simple Air, koje se,prema informacijama s njihove web stranice, bavi licenciranjem novih tehnologija. Iako bi ovu kompaniju mogli nazvati patentnim „trolom“, Google je uhvaćen u kršenju patenata i sada mora kaznu.

U ovom slučaju radi se o patentu koji obuhvaća sustav i postupak za prijenos podataka. Porota je utvrdila da je svih pet točaka koje je kompanija Simple Air navela u tužbi protiv Googlea, valjano. Prema priopćenju kompanije Simple Air, Google je njihov patent koristio u Google Cloud Messaging i Android Cloud to Device Messaging uslugama.

O ovom patentu se već podosta pisalo kada je Simple Air u prvoj polovici 2013. godine podigao tužbe protiv Applea, BlackBerrya i Microsofta. Većina tuženih tvrtki se nagodilo s kompanijom Simple Air oko licenciranja, čime su izbjegli dodatno plaćanje kazni.

Porota je u slučaju kompanija Google i Simple Air došla do zaključka da je Google neovlašteno koristio patent, međutim nisu uspjeli jednoglasno odlučiti o visini štete koju je Google počinio. Simple Air u tužbi traži odštetu od 125 milijuna dolara, međutim kako prva porota nije uspjela jednoglasno odlučiti o visini odštete, tu dužnost će preuzeti nova porota koja će odlučiti koliku odštetu će Google morati isplatiti za kršenje patenata.

Iako za nas smrtnike 125 milijuna dolara zvuči nevjerojatno, za Google koji kvartalno zarađuje 14 milijardi dolara ovaj je iznos prava sitnica. Google godišnje zarađuje oko 60 milijardi dolara, stoga nije jasno zašto se nije nagodio kao i ostale tvrtke.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.