Sigurnosni problemi povezani s Androidom

Sigurnosni problemi povezani s Androidom

Nova studija objavila je podatke o sigurnosnim problemima povezanih s Google operativnim sustavom Android u drugom kvartalu prema kojima je porast prijetnji virusom povećan  za čak 35 %, što je vrlo velika brojka koja nije zabilježena još od 2012. godine, spominje se u izvješću tvrtke McAfee Labs.

Zlonamjerne zabavne aplikacije, krađa podataka preko SMS bankarstva, izrada sumnjivih aplikacija - sve je to pridonjelo povećanim prijetnjama sigurnosti samog sustava. Sumnjivi URL-ovi imaju 16 % povećanje, krivotvoreni i zaraženi digitalni potpisi čine 50 % prijetnji a cyber napadi postali su sve učestaliji.

McAfee Labs ima registrirano dvostruko više ransomware uzoraka u prvom i drugom tromjesečju ove godine. Broj novih ransomware uzoraka, koji ograničavaju pristup zaraženim računalima, u drugom tromjesečju bio je veći od 320.000. Prisutan je i globalni „spam“ gdje je u prva četiri mjeseca poslano preko 5,5 trilijuna (!) poruka, što je činilo 70 % ukupne e-mail pošte. Zanimljivo je da je primjetan i broj krađa Bitcoin valute.

Napadači postaju sve prilagodljiviji, imaju nove sofisticirane tehnike i svakim danom sve više napreduju u otkrivanju slabosti sigurnosnog sustava.