Siemens Hrvatska ustupio FER-u opremu u vrijednosti od 100 tisuća eura

Siemens Hrvatska ustupio FER-u opremu u vrijednosti od 100 tisuća eura

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. Nedjeljko Perić i Predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec, danas su javnosti predstavili novi zajednički projekt - vrhunski opremljen laboratorij s najmodernijim sustavima koji se danas nude u području industrijske automatizacije. Uređenje laboratorija, svojevrsnog Siemensovog „show rooma“, zajednički je financirano, a tržišna vrijednost cjelokupne instalirane automatizacijske opreme koju je ustupio Siemens iznosi oko 100 tisuća eura.

Siemensova divizija Industrijske automatizacije i pogonske tehnike osigurala je visokosofisticiranu automatizacijsku opremu koju će studenti FER-a koristiti za završne i diplomske radove. Na taj način studenti će još tijekom studiranja steći znanja koja mogu koristiti odmah na početku karijere i tako značajno doprinijeti konkuretnosti naših tvrtki i razvoju gospodarstva.

„Ulaganje u najnovija znanja i tehnologije najbolji je put u našu bolju budućnost. Stoga s našim dugogodišnjim partnerom, tvrtkom Siemens Hrvatska nastojimo zajedničkim snagama pronaći način kako tu tehnologiju najkvalitetnije primjeniti u usvajanju novih znanja i stjecanju kompetencija. Siguran sam da će naš novouređeni laboratorij značajno unaprijediti obrazovanje novih generacija studenata“, izjavio je prof. dr. Nedjeljko Perić.

Osim toga, u laboratoriju će biti moguće održavati različite tečajeve i radionice, a Siemens raditi testiranja specifičnih rješenja na području industrijske automatizacije i pogonske tehnike.

„U ovim teškim vremenima izuzetno je važno nastaviti s ulaganjem u obrazovanje i podizanje stručnosti hrvatskih inženjera. Približavanjem najnovijih tehnologija pripomažemo hrvatskom gospodarstvu da inovativnim rješenjima postiže veću konkurentnost na sve zahtjevnijem globalnom tržištu. U zadnje vrijeme sve češće možemo čuti izjave o 4. industrijskoj revoluciji. Ovim laboratorijem koji se sastoji od najmodernije opreme za automatizaciju u industriji želimo studentima i stručnjacima iz gospodarstva pokazati da je to stvarnost i da oni mogu sudjelovati u novoj reindustrijalizaciji. Dugogodišnja zajednička suradnja već je pomogla u obrazovanju nekoliko generacija iznimno kvalitetnih stručnjaka. I dalje ćemo nastojati surađivati s akademskom zajednicom jer ona stvara nove kadrove za gospodarstvo s kojima možemo nastaviti rad na novim projektima u Hrvatskoj i svijetu.“ dodao je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska.

Podsjetimo, Siemens uspješno surađuje s FER-om još od 1995. godine. Prije nepune dvije godine potpisali su i Sporazum o suradnji na znanstveno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima te Ugovor o suradnji na školovanju iz područja automatizacije i pogonske tehnike. Suradnja se odnosi na sva područja zajedničkog interesa poput istraživačko-razvojnih projekata i ekspertiza, projekata razvoja sustava i rješenja u području industrije, energetike i zdravstvene skrbi te poslovne inteligencije.

Otvaranje novog laboratorija nastavak je uspješne suradnje i dokaz obostranog razumijevanja kako raditi na razvojnim i obrazovnim projektima. Istovremeno, ono znači konkretan doprinos visokokvalitetnom obrazovanju mladih te dodatni poticaj razvoju gospodarstva i Hrvatske kao zemlje znanja.

Laboratorij je opremljen sa 12 mrežno povezanih radnih mjesta uz jedno mjesto za predavača. Industrijska komunikacijska mreža (PROFINET i PROFIBUS) omogućuje povezivanje demonstracijskih maketa i razmjenjiivanje podataka kao da se sve nalazi u jednom industrijskom sustavu.

Predavač ima na raspolaganju multimedijski zaslon koji može služiti za prezentacije i demonstracije, ali i interaktivno ažuriranje dokumenata s funkcionalnostima na dodir. Sva demonstracijska oprema može se prenositi od jednog do drugog radnog mjesta, a po potrebi i izvan FER-a.

Svakodnevna namjena laboratorija je prvenstveno služiti studentima koji rade završne i diplomske radove,  kako bi se još tijekom studija imali priliku upoznati s najnovijom tehnologijom. Projektne zadatke osmišljavat će zajedno profesori FER-a i stručnjaci Siemensa.