Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata

Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
Fürthner

Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Budući da Beč neprestano radi na novim projektima u službi jednog održivog, energetski učinkovitog razvoja grada, ponuda aplikacije Energy!head redovito se proširuje.

Uz novoosmišljenu aplikaciju Grada Beča Energy!ahead austrijsku prijestolnicu možete upoznati sa sasvim novog stajališta: otkrivanjem uspješnih energetski učinkovitih rješenja u gradskom prostoru. Uz aplikaciju se mogu obići moderni projekti koji predstavljaju kakve sve mogućnosti u korištenju sunčeve, geotermalne i drugih obnovljivih izvora energije u Beču postoje. Jürgen Czernohorszky, član bečkog poglavarstva za okoliš, istaknuo je kako će aplikacija sve zainteresirane u potrazi za ponešto drugačijom šetnjom gradom dovesti na pravo odredište.

Aplikacijom se otkrivaju i energetski koncepti u službi očuvanja okoliša koji su proteklih godina nastali u velikim urbaniziranim područjima Beča. Primjer za to su inovativne građevine uzduž linije podzemne željeznice U2 od središta grada do novoizgrađene gradske četvrti Seestadt Aspern. Zanimanje će možda pobuditi i mala hidroelektrana u četvrti Nussdorf. Smještena u građevini iz vremena jugendstila i pod spomeničkom zaštitom, hidroelektrana proizvodi struju za više tisuća bečkih kućanstava. Aplikacija sadrži i zanimljive povijesne činjenice. Vjerojatno je samo nekolicini poznat podatak da je elektrana Freudenau prva hidroelektrana na rijeci u svijetu koja je u jednom milijunskom gradu puštena u pogon. Ili da je zgrada HOHO u bečkoj četvrti Seestadt Aspern drugi najviši drveni neboder na svijet.

Aplikacija usto navodi mnoge uspješne projekte u okviru energetske sanacije zgrada u povijesnoj jezgri Beča, inovativna energetska rješenja na arhitektonskim remek-djelima, učinkovita rješenja u vezi s mobilnošću te održiva rješenja i ekološke inovacije u gradskim institucijama poput dječjih vrtića, škola, administrativnih zgrada, bazena ili vatrogasnih domova.