SES je naručio dva najsuvremenija satelita za svoju primarnu TV distribucijsku

SES je naručio dva najsuvremenija satelita za svoju primarnu TV distribucijsku

SES je objavio da je naručio dva nova geostacionarna (GEO) Ku-band satelita koja će biti smještena na najvažnijoj orbitalnoj poziciji 19,2 stupnjeva istočno s ciljem pružanja usluga visoke kvalitete europskim video korisnicima i za iskorištavanje novih prilika u regiji. Dva zamjenska satelita - ASTRA 1P i ASTRA 1Q - gradit će Thales Alenia Space, a zajedničko je ulaganje tvrtki Thales (67%) i Leonardo (33%). Lansiranje je planirano za 2024.godinu.

ASTRA 1P, klasični satelit širokog snopa, podržavat će primarnu TV distribucijsku poziciju i omogućit će vlasnicima sadržaja, privatnim i javnim distributerima u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj nastavak emitiranja satelitskih TV programa u najvišoj kvaliteti slike na ekonomski najisplativiji način. Digitalni satelit „nove generacije“ ASTRA 1Q s mogućnošću odašiljanja putem širokog ili usmjerenog snopa moći će podržati direct-to-home poput satelita ASTRA 1P. Također, potpuno fleksibilan satelit ASTRA 1Q može se pozicionirati u različitim orbitama i orbitalnim pozicijama. Na ovaj način, SES želi još fleksibilnije zadovoljiti zahtjeve svojih video i data korisnika u budućnosti.

Sateliti koji se trenutno nalaze na glavnoj orbitalnoj poziciji od 19,2 stupnjeva istočno tvrtke SES odašilju signal za 118 milijuna domaćinstava, što je gotovo 43% svih europskih televizijskih kućanstava. Konkretno, većina domaćinstava u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj koja koriste satelitski prijenos pokrivena su satelitima ASTRA. Broj TV kućanstava koja primaju HD sadržaj putem ovih satelita povećao se za gotovo 30% u posljednjih pet godina. S orbitalne pozicije 19,2 stupnjeva istočno dostupno je više od 1000 programa, uključujući 440 HD i 15 UDH programe. Stotine programa dostupnih preko pozicije 19,2 stupnjeva istočno su FTA (Free-to-Air) i uključuju sve vrste žanrova: od zabavnih, filmskih, sportskih i dokumentarnih do filmova za djecu i kupovine na različitim jezicima: njemačkom, engleskom, francuskom i španjolskom.

„Naša najvažnija TV pozicija 19,2 stupnjeva istočno jedna je od naših najvrjednijih prednosti i bila je ključna u omogućavanju najpoznatijim europskim televizijskim kućama da povećaju svoju publiku u posljednjih 30 godina. Ova dva satelita imat će pouzdanost i otpornost, sve što je našim korisnicima potrebno, omogućujući im kontinuirano pružanje vrhunske usluge sve do 2040. godine“, rekao je Steve Collar, izvršni direktor SES-a.

„Osim toga, zahvaljujući naprednoj satelitskoj tehnologiji osigurat ćemo našu buduću investiciju kroz izradu iznimno fleksibilnog satelita ASTRA 1Q, čime ćemo moći zadovoljiti potrebe svih tržišta na kojima pružamo uslugu“, zaključuje Collar.