Sektor zabave i medija nepovratno se mijenja

Sektor zabave i medija nepovratno se mijenja
Pixabay

Prema PwC-ovom izvješću o izgledima u segmentu medija i zabave, rapidna industrijska revolucija zakoračila je u dinamičnu novu fazu. Uz dosljedan, premda neravnomjerno raspoređen, rast, tri imperativa utječu na svaku tvrtku u sektoru: konvergencija, povezivanje s potrošačima i potreba za izgradnjom povjerenja.

Uslijed vala promjena, granice, koje su nekoć razdvajale sektor zabave i medija od tehnologije i telekomunikacija, sada blijede. Pritom se poslovni modeli razvijaju iznova kako bi se sve tvrtke uključile u nove tokove prihoda i ostvarile utjecaj na sve većem području. Uslijed tih promjena i napretka, izazov izgradnje i odražavanja povjerenja potrošača i javnosti sve je zahtjevniji, a ritam promjena sve brži.

Sve se to odvija uz stalan globalni rast sektorskih prihoda. Izvješće, koje pruža uvid u podatke o prihodima i predviđanja za 15 sektorskih segmenata na 53 teritorija, predviđa da će ukupni globalni izdaci za zabavu i medije ostvariti rast po godišnjoj stopi rasta od 4,4% tijekom sljedećih pet godina. Zbog toga će globalni prihodi dosegnuti 2,4 bilijuna američkih dolara, dok su 2017. godine iznosili 1,9 bilijuna.

Uz opći rast, najbrži porast prihoda ostvarit će digitalni segmenti. Nasuprot tome, novine i časopisi doživjet će pad prihoda u sljedećih pet godina. Premda će segment video igara i e-sportova rasti uz opću godišnju stopu od 7,2%, komponenta e-sportova zabilježit će porast od 20,5%. Za razliku od toga, očekuje se da će snimljena glazba rasti 6,1 % globalno, no fizičke snimke, preuzimanja putem interneta i melodije za mobilne telefone/glazba tijekom poziva na čekanju doživjet će osjetan pad.

Na globalnoj razini, globalni prihodi od ulaznica za kino i kazalište rasli su u 2017. za 4,3%, dok su u Francuskoj, SAD-u i Australiji zabilježili pad. Do 2022. godine TV oglašavanje na globalnoj razini rast će po stopi od 2,7%, iako je u 2017. po prvi put zabilježilo pad. Iako prihodi novinske industrije posvuda bilježe pad, u Indiji će, naprotiv, do 2022. rasti za gotovo milijardu američkih dolara.

Najbrže rastuća tržišta do 2022. godine bit će Nigerija i Egipat, najvećim dijelom zbog velikih izdataka za pristup internetu. Ako izuzmemo pristup internetu, Indija bilježi najbrži rast a slijedi je Indonezija. Istim mjerilima utvrđeno je da nijedno tržište u zapadnoj Europi ili Sjevernoj Americi neće nadmašiti prosječan godišnji rast od 3%. Pritom će Kina gotovo sustići SAD u pogledu apsolutnog rasta, tako da će te dvije države biti na istoj razini u smislu globalnog značaja, iako SAD ostaje najveće tržište u apsolutnom smislu.