Saudijska Arabija zabranila korištenje Vibera

Saudijska Arabija zabranila korištenje Vibera
ICTbusiness.info

Saudijska Arabija je nakon mjeseci prijetnji o zabranama komunikacijskih usluga putem web i mobilnih aplikacija koje ne omoguće nadzor vlastima, za primjer drugima zabranila korištenje Viber usluga.

Glasnogovornik Vibera za PCmag je izjavio kako žale zbog odluke saudijskih vlasti o zabrani usluge, te se nadaju kako će usluga u narednim danima biti ponovno dostupna za milijune korisnika koje Viber ima u Saudijskoj Arabiji. Isto tako pozvani su svi korisnici da prate novosti vezane za zabranu Vibera putem Facebook i Twitter društvene mreže. O zabrani prvi je izvijestio Reuters koji navodi da su razlozi zabrane nemogućnost nadzora usluge i oduzimanje zarade velikim telekom operaterima.

Viber aplikaciju je suspendirala komisija za informacijske i komunikacijske tehnologije ,te je komisija najavila da će poduzeti odgovarajuće mjere protiv bilo koje druge aplikacije ili usluge koja se ne bude pridržavala zakonskih uvjeta koji su na snazi u Saudijskoj Arabiji.

U ožujku vlasti Saudijske Arabije su prijetile zabranama usluga kao što su Skype, WhatsApp i Viber ako kompanije ne omoguće nadzor na njihovim uslugama. Skype i WhatsApp su navodno još uvijek dostupni u regiji. Sličnu borbu 2010 godine je imao i BlackBerry zbog svoje BlackBerry Messenger usluge.

Viber korisnicima pruža uslugu besplatnih poziva, slanja poruka, dijeljenja datoteka putem mobilnih i desktop uređaja, te ima preko 200 milijuna korisnika na različitim platformama diljem svijeta. Viber usluga trenutno je   dostupna   za Android, iOS, Windows Phone i BlackBerry mobilne operativne sustave te za Windows i Mac računala.