VRIJEME PROMJENA

Saudijska Arabija u novoj eri digitalnih inovacija

Saudijska Arabija u novoj eri digitalnih inovacija
Depositphotos

Saudijska Arabija ulazi u novu eru digitalnih inovacija. Potaknuti priljevom izravnih stranih ulaganja i kolosalnim razvojnim planom od 7 bilijuna dolara za giga projekte, predviđa se da će potrošnja ICT-a u Kraljevstvu ove godine narasti iznad 34,5 milijardi dolara. To je prema najnovijoj prognozi International Data Corporation (IDC), s globalnom tvrtkom za tehnološka istraživanja, savjetovanje i događanja koja predviđa posebno visoke složene godišnje stope rasta (CAGR) za softver (11,4 posto) i IT usluge (8,7 posto) tijekom Razdoblje 2022–2026.

Državni sektor prednjači u IT potrošnji u Kraljevstvu 2023. godine, uz značajna ulaganja u područja umjetne inteligencije, interneta stvari, kibernetičke sigurnosti i analitike velikih podataka — kritične sastavne elemente 'Ekonomije iskustva'. Ključni sektori financija, komunikacija, energije i resursa te proizvodnje bit će sljedeći najveći potrošači u 2023. godini; međutim, očekuje se da će sektori zdravstva, financija, maloprodaje/veleprodaje, profesionalnih usluga i obrazovanja imati najbrže stope rasta u sljedećih pet godina.

Nadolazeći IDC Saudi Arabia CIO Summit 2023, koji se održava u Fairmont Riyadhu od 13. do 14. rujna, istražit će ove razvoje i mnogo više jer je domaćin najutjecajnijim IT i telekom čelnicima Kraljevstva, pionirima digitalne vlade, regulatorima i predvodnici industrije.

"Putnički put transformacije Saudijske Arabije dokaz je vizionarskih vođa Kraljevine i njihove nepokolebljive predanosti izgradnji otporne digitalne ekonomije", kaže Hamza Naqshbandi, pomoćnik potpredsjednika IDC-a za Saudijsku Arabiju i Bahrein.

"Vođeni svojom ambicijom, saudijski CIO-ovi sada stoje kao arhitekti sutrašnjice i imat će ključnu ulogu u oblikovanju ere u kojoj digitalna moć osnažuje težnje nacije. IDC Saudijska Arabija CIO Summit 2023. proslavit će izvanrednu evoluciju Kraljevine, pružajući jedinstvenu platformu na kojoj suradnja, dijeljenje znanja i tehnološke inovacije spajaju se kako bi postavili temelje za budućnost neograničenu ograničenjima“, ističe Naqshbandi.