„Satiranija“ - Prva postaja Maratona karijera

„Satiranija“ - Prva postaja Maratona karijera
Studentski.hr

Ovogodišnji Maraton karijera, projekt udruge Studentski informativni kutak, otvoren je predavanjem koje su 4. ožujka održali Domagoj Zovak i Borna Sor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Podsjetimo, ovaj projekt vraća na svoje matične fakultete stručnjake koji su ostvarili zapažen uspjeh u području svojeg djelovanja, a cilj je da svoje znanje prenesu na zainteresirane studente koji će se jednoga dana u budućnosti, prilikom završetka studija, pitati kako nastaviti dalje u svojoj struci.

Karizmatični dvojac je svoje predavanje započeo kratkim uvodom u kojem su ispričali povijest satire, a nakon toga su nastavili s pričom vlastitog puta ulaska u satiru. Kroz vlastite primjere prikazali su svim posjetiteljima da ljudi često sve vijesti koje čuju, vide ili pročitaju shvaćaju doslovno, što svakako nije dobro jer izostaje kritičko mišljenje o medijskim novostima. Iz tog razloga njihova satira odlazi do krajnjih granica ismijavanja stvarnosti, no i pored toga su se često susreli s primjerima kada su se njihovi fake news članci shvaćali doslovno.

S obzirom da su Zovak i Sor vrlo popularni u grani satiričkog novinarstva koje već godinama njeguju, predavanje je naišlo na dobar odaziv te je održano pred punom dvoranom. Svim prisutnima pokazali su nekoliko video uradaka kojima su uspješno nasmijali ljude zainteresirane za satiru i dobar humor. Iako su u svojem poslu vrlo popularni, podsjetili su da njihov rad često nije bio dovoljno plaćen te da su često proživljavali teške trenutke u kojima nisu odustali od svoje satire.

Na kraju svojeg predavanja iznijeli su nekoliko mudrih riječi kojima su motivirali sve buduće novinare za svoju karijeru, ali također naveli neke svoje greške iz početaka karijere za koje se nadaju da nitko neće ponoviti. O njihovoj popularnosti, a i uspjehu projekta svjedoči veliki odaziv studenata na predavanje te izjava voditeljice projekta Antonije Podobnik:

“Jako smo zadovoljni prvom postajom i time otvorenjem Maratona karijera. Osim što smo mogli čuti vrlo zanimljivo predavanje jednog od najpopularnijih dvojaca u Hrvatskoj, odličan odaziv pokazao je i da su studenti voljni učiti i ostvarivati sebe i svoje ambicije.“