SMART CITY

Šangaj rangiran kao pametni grad broj 1 u Aziji 2023

Šangaj rangiran kao pametni grad broj 1 u Aziji 2023
Depositphotos / Ilustracija

Nova studija Juniper Researcha odabrala je Šangaj kao vodeći pametni grad u Aziji 2023. Na listi 5 najboljih pametnih gradova Šangaj slijede Seul, Shenzhen, Sydney i Peking.

Poredak 50 svjetskih gradova Juniper Researcha temelji se na procjeni mnogih različitih aspekata pametnog grada, uključujući prijevoz i infrastrukturu, energiju i rasvjetu, upravljanje gradom i tehnologiju te urbanu povezanost. Istraživanje je analiziralo Šangaj kao vodećeg zbog svoje snažne podatkovne platforme, sveobuhvatne implementacije 5G i upotrebe inovativnih tehnologija, uključujući digitalne blizance. Ovaj pristup odražava dobro promišljen i progresivan dizajn pametnog grada, koji se može smatrati primjerom za oponašanje drugih gradova.

„Stvaranje učinkovite strategije pametnog grada znači više od pukog promatranja tehničkog dizajna – to znači razvoj sveobuhvatnog pristupa koji aktivno rješava izazove s kojima se građani suočavaju u svojim životima. Zagušenost je veliki izazov i vidjet ćemo više fokusa na pametnoj mobilnosti, prilagodbi urbanih sredina za bolji protok prometa, kako zabrinutost za okoliš postaje sve istaknutija,” objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Predviđa se da će potrošnja hardvera i softvera za implementaciju pametnih gradova u Aziji dosegnuti 42 milijarde dolara do 2028., sa 19 milijardi dolara u 2023. Potrošnja raste mnogo brže u ostatku azijsko-pacifičke regije, na 303% u sljedećih 5 godina, u usporedbi s indijskim potkontinentom na 231% i Daleki istok i Kina na 76%, u istom razdoblju.

Rast na Dalekom istoku i u Kini usporava, a projekti pametnih gradova zreliji su u zemljama poput Kine, Japana i Južne Koreje. Međutim, tržišta u nastajanju kao što su Indonezija, Tajland i Vijetnam moći će se pohvaliti mnogo snažnijim rastom, kako inicijative za pametne gradove počnu, a gradovi izgrade sveobuhvatne podatkovne sustave potrebne za uspjeh.