Samsung želi OS Tizen proširiti na sve uređaje

Samsung želi OS Tizen proširiti na sve uređaje
Fotolia

Samsung Electronics ima velike ambicije za Tizen, otvoreni operativni sustav za koji je Samsung odlučio preuzeti vodeću ulogu u razvijanju. Operativni sustav žele razvijati do kraja i omogućiti široku primjenu na svim uređajima, tako barem tvrdi Samsungov izvršni direktor za IT i mobilnu komunikaciju, J.K. Shin.

"Postoje mnoge konvergencije, ne samo među IT napravama, već uključujući pametne telefone, tablete, računala i kamere, ali i među različitim industrijama kao što su automobili ili bankama. Cross-konvergencija je jedno područje gdje Samsung može učiniti najviše jer imamo raznih dijelova i gotovih proizvoda.“, rekao je Shin.

Iza Tizena stoje Samsung i Intel koji su potaknuli razvoj standarda za ovaj operativni sustav. Tizen je prvi puta predstavljen na Mobile World Congressu u veljači 2013., te polako uvodi nove verzije i dobiva sve veću potporu programera.

Tizen je važan jer predstavlja Samsungov najbolji pokušaj guranja operativnog sustava nad kojim ima veću kontrolu. Samsungov val dominacije na smartphone tržištu, koji se ponajviše bazira na Galaxy S liniji pametnih telefona, gotovo se u potpunosti temelji na Googleovom operativnom sustavu Android. Dok Samsung nastavlja sa prepuštanjem glavne riječi svom partneru, jasno je da bi korejski konglomerat radije manje se oslanjao na Google, a više na vlastito softversko rješenje.