Samsung prvi u proizvodnji pametnih telefona, LG i Lenovo iznenadili

Samsung prvi u proizvodnji pametnih telefona, LG i Lenovo iznenadili
Fotolia

Prema podacima International Data Corporation, Samsung je najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu. U drugom kvartalu ove godine proizveli su 72.4 milijuna jedinica, u odnosu na isto razdoblje 2012, kada je taj broj iznosio 50.3 milijuna jedinica.

Samsungovo prvo mjesto ne čudi previše, ali ono što odskače od uobičajenog, su rezultati LG-a i Lenova. Obje su tvrtke povećale broj pošiljaka za više od 100 % ove godine, što je vrlo impresivno. LG je isporučio 12.1 milijuna uređaja, što čini 5.1 % udjela na tržištu, a Lenovo 11.3 milijuna, što čini 4.7 %.

Obje tvrtke doista mogu biti zadovoljne rezultatima ove godine. Naravno, to još nije dovoljno da postanu ozbiljna prijetnja Samsungu i Appleu, ali polako i sigurno napreduju, a to im je najbitnije u ovom trenutku. Pozitivan pomak ostvario je i ZTE, koji je povećao broj isporučenih jedinica za 57.8 % ove godine.

Iako je Samsung najveći proizvođač i drži 30.4 % tržišta, to je ipak mali pad u odnosu na prošlu godinu, ali bez obzira na to, njihov najveći konkurent Apple ima duplo manje isporučenih jedinica. Apple je isporučio 31.2 milijuna i drži 13.1 % tržišta u svojim rukama.

Ovo su manje-više očekivani podaci, postoje dvije glavne tvrtke na vrhu i ostali koji se pokušavaju približiti i otrgnuti dio tržišta. Mogu li se druge tvrtke u skorije vrijeme još više približiti Samsungu i Appleu do kraja godine, samo će vrijeme pokazati.