Samsung objavio natječaj za ideje vezane uz fleksibilne zaslone

Samsung objavio natječaj za ideje vezane uz fleksibilne zaslone
Fotolia

Samsung je raspisao natječaj kojime pokušava okupiti najbolje ponude za svoju novu tehnologiju koja se temelji na fleksibilnim zaslonima.

Tvrtka je objavila na svojoj web stranici kako pozivaju najinovativnije dizajnere, inženjere hardvera i poduzetnike s ciljem razvoja novih ideja za proizvode temeljene na revolucionarnoj tehnologiji fleksibilnih zaslona.

Nagrade za ovakvo redefiniranje budućnosti korištenjem uređaja su sljedeće:

  • Glavna nagrada (u iznosu od 10 000 dolara),
  • Prva nagrada (5000 dolara)
  • Druga nagrada (2500 dolara).

Prijave za poslovni plan zaprimati će se od 29. kolovoza i trajati će sve do 6. listopada, dok će za one najbrže prijave rezultati biti objavljeni 19. rujna. Još jedna prednost onih koji se požure sa svojim prijavama jest da će imati priliku dobiti i naknadu od strane Samsungovog tima kao svojevrsnu pomoć pri razvoju ideja.

Naravno, ovdje se nalazi lista službenih pravila, primjerice da prijave moraju biti na engleskome jeziku i sadržavati isključivo Samsungov logotip, te kako pobjednici ovaj natječaj ne bi trebali shvatiti kao Samsungovu ponudu za posao - na stranici.

Idealna prijava jest ona čiji će proizvod biti u mogućnosti ponuditi ono što trenutne tehnologije ne omogućavaju. Prijedlozi trebaju biti sročeni u skladu s troškovima uz objašnjenje kako predloženi proizvod može biti komercijalno iskoristiv.

Na Consumer Electronic Showu održanome u siječnju, Samsungov Display Lab predstavio je brend pod nazivom “Youm“, te ranije prototipove. Radi se o smartphoneu koji sadrži tanak, fleksibilan zaslon koji je moguće izvući i uvući, ali i drugi dual-screen uređaj koji sadrži zaslon omotan oko vanjskoga ruba omogućujući transparentnost informacijama kada su zasloni presavijeni face-to-face.

OLED (Organic Light - Emitting Diode) zasloni emitiraju dublju crnu i bogatije boje, objašnjava viši potpredsjednik Display laba, Brian Berkeley. On dodaje kako je njegov tim došao na ideju kako da zasloni budu tanji, izdržljiviji i lakši. Činilo se kako se radi o debljim foto-negativima, odnosno dovoljno gipkima da ih se može smotati, ali ne i preklapati.

Samsung je također predstavio i kratak video isječak uz dva druga uređaja koja bi ovakva nova tehnologija mogla ostvariti. Čini se kako iz Samsunga imaju mnoštvo ideja, no da su i druge, novije ideje itekako ostvarive.

O brendu Youm malo se čulo od siječnja, no Samsung očekuje da bi se uskoro mogao natjecati s, naravno, Appleom. Apple je u svom patentnom zahtjevu u ožujku naveo kako trenutni dizajn smartphoneova ne iskorištava svoj puni potencijal na svim površinama istih.

Smatraju kako postoji potreba za poboljšanjem prenosivih uređaja koji bi omogućili svojim korisnicima još bolju funkcionalnost, ali i doradu na drugim površinama na uređaju, o kojima će, nema sumnje, biti riječ u budućnosti.