Samsung najavio korištenje 64-bitnih procesora u budućnosti

Samsung najavio korištenje 64-bitnih procesora u budućnosti

Jedna od stvari koje je Apple najavio na ovotjednom predstavljanju novog iPhone pametnog telefona je to da njihov najnoviji iPhone 5S koristi 64-bitni procesor. Kako ne bi zaostajali za konkurencijom, iz Samsunga su potvrdili da će njihovi budući pametni telefoni također koristiti 64-bitne procesore, a to obećanje je dao šef Samsungovog mobilnog poslovanja Shin Jong-Kyun.

Ugrađivanjem novog procesora u iPhone 5S Apple je postao prvi proizvođač u svijetu čiji pametni telefon za rad koristi 64-bitni procesor.

Samsung je nedavno ostvario značajniji pomak u proizvodnji procesora, kada je predstavio HMP (Heterogeneous Multi-Processing) funkciju za Exynos 5 octa-core ARM čip, te je time Samsung postao prvi u svijetu koji je uveo ovu novu funkcionalnost.

Ako se pitate zašto se digla tolika buka oko 64-bitnog procesora, jedan od najvećih prednosti ove arhitekture je sposobnost korištenja 4 ili više gigabajta radne memorije, a više radne memorije znači bolje performanse. Najviše što se Samsung približio brojci od 4GB radne memorije je u Galaxy Note 3 uređaju u koji  se ugrađuje 3GB radne memorije, te još uvijek nije poznato kada će Samsung početi ugrađivati 64-bitne procesore u svoje uređaje, no ako je suditi prema riječima Shin Jong-Kyuna, to će se dogoditi tek sa sljedećom generacijom Samsung Galaxy S5 koji se očekuje u ožujku ili travnju 2014. godine.