Samsung na udaru policije

Samsung na udaru policije
Fotolia (ilustracija)

Uredi jednog od najvećih proizvođača potrošačke elektronike Samsunga smješteni u Seoulu našli su se na udaru policije zbog sumnje da je kompanija ukrala tehničku dokumentaciju LG-ovih OLED zaslona. Ovo je samo još jedna u nizu bitaka ova dva elektronička diva LG-a i Samsunga u međusobnim optužbama za industrijsku špijunažu.

Kako pišu svjetski mediji korejska policija istražuje od kuda su i na koji način procurili podaci iz LG-a, da li su iscurili iz same kompanije ili od partnera, te da li je Samsung ili možda još neki drugi primili takve informacije. Kako ističe Samsungov glasnogovornik kompanija nema nikakvog razloga krasti tuđe tehnologije jer njihova OLED tehnologija je najbolja na svijetu.

Podsjetimo, šest je LG-evih zaposlenika prošle godine optuženo za krađu Samsungove OLED tehnologije za TV ekrane. Iako su na sudu osuđeni LG je tvrdio kako je riječ o općim informacijama o OLED tehnologije i kako nije riječ o krađi.

Neki analitičari procjenjuju kako je ovo zapravo samo žestoki LG-ev odgovor na tadašnje optužbe od strane Samsunga i pitanje je tko je tu sada u pravu, te upozoravaju da se kompanije već godinama međusobno špijuniraju i međusobno „kradu“ tehnologiju. I ne odnosi se to samo na LG, Samsung nego na mnoge druge kompanije, zaključuju analitičari.